Σταϊκούρας: Ιστορική η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα

123

Το Eurogroup, χθες έλαβε μια απόφαση ορόσημο για την Ελλάδα που είναι ιστορική», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας από τις Βρυξέλλες, μέσω τηλεσύνδεσης.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες με την αναγνώριση των πολύχρονων θυσιών τους από τους Θεσμούς και όλους του εταίρους. Χθες βράδυ, στην συνεδρίασή του το Eurogroup, έλαβε μια απόφαση ορόσημο για την Ελλάδα που είναι ιστορική, όπως την χαρακτήρισαν ο επικεφαλής του Eurogroup, o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Τζέντιλόνι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Πρόκειται, είπε ο κ. Σταϊκούρας «για μια αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας, της ισχυρής ανθεκτικότητάς της σε μια δύσκολη περίοδο με εξωγενείς κρίσεις αλλά και των θετικών προοπτικών της. Είναι μια αναγνώριση της συνέπειας στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και της αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ο υπουργός, ανέφερε ότι «πέρα από αυτή την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, σημαντικό είναι ότι χθες επιτεύχθηκε η περαιτέρω ελάφρυνση, κατά 6 δισ. ευρώ, του δημοσίου χρέους. Καθώς και κάτι επιπλέον, που είναι ο μόνιμος μηδενισμός, για πρώτη φορά, ενός επιπρόσθετου επιτοκιακού περιθωρίου από το 2023 και μετά».

Αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας «είναι μια συλλογική προσπάθεια της χώρας η οποία στέφθηκε με επιτυχία και η οποία αναγνωρίσθηκε» και συμπλήρωσε «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο με υπευθυνότητα, με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας αλλά και με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να  καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική , εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

Η κυβέρνηση αυτή, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, θα συνεχίσει να επιλύει προβλήματα κατά βέλτιστο, εφικτό  τρόπο με στοιχεία οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» όπως και σε αυτό το νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει χρονίζουσες εκκρεμότητες, όπως είναι αυτή  που κάνουμε με το Συνυποσχετικό με τη ναυτιλία, όπου εξασφαλίζει και διασφαλίζει ότι θα εισπραχθούν σε ετήσια βάση περισσότερα έσοδα αλλά και της είσπραξης του ελλείματος από το Συνυποσχετικό της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ διευρύνουμε και την περίμετρο. Ο άλλος πυλώνας του νομοσχεδίου είναι ότι στηρίζουμε κλάδους της οικονομίας όπως είναι η οικοδομή και την κοινωνική κατοικία. Συνεχίσουμε να στηρίζουμε γενναία την κοινωνία με διάφορες στηρίξεις όσο και μείωσης μόνιμων ή μη φόρων μέσα από μια ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούμε.
Αναφερόμενος στην χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το οριζόντιο επίδομα των 600 ευρώ στους Αστυνομικούς και Λιμενικούς, ο κ. Σταϊκούρας  ανέφερε πως «όταν βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο, μέσα από αύξηση δαπανών στηρίζουμε βραχυπρόθεσμα συμπατριώτες μας, όπως με αυτό το επίδομα που θα λάβουν 61.000 συμπολίτες μας»

Επιπρόσθετα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, πρόσθεσε ο υπουργός, στηρίζουμε και εργαζόμενους όπως των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και στην ΛΑΡΚΟ με τις διατάξεις της υπουργικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών, ζήτησε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει συγκεκριμένα με τον βέλτιστο εφικτό τρόπο τα προβλήματα της κοινωνίας.