Επιστολή προς Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. σχετικά με τη συντήρηση και αναβάθμιση αρχαίου θεάτρου Δίου

87

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη,

Κύριε Πρόεδρε ΟΡ.ΦΕ.Ο,

Σε συνέχεια του άρθρου που δημοσιεύτηκε χθες (5/12/22) και που διάβασα στην ιστοσελίδα της pierianews,  θα ήθελα, με την μεγάλη ευκαιρία που προκύπτει από την τρέχουσα διαδικασία της συντήρησης και αναβάθμισης του αρχαίου θεάτρου Δίου, να επιστήσω την προσοχή σας στην βελτίωση της προσβασιμότητας για επισκέπτες του θεάτρου με κινητικές αναπηρίες.

Από προσωπική εμπειρία, διαπίστωσα σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση των ΑμεΑ στο θέατρο. Ξεκινώντας, η πρώτη δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος με αναπηρία, είναι η ανυπαρξία θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ. Εκτός από την δημιουργία θέσεων αποκλειστικής χρήσης πλησίον της εισόδου, σε περίπτωση που δεν φτάνουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και οι συνήθως κενές θέσεις στάθμευσης που, αν θυμάμαι καλά, προορίζονται για χρήση από επίσημους επισκέπτες.

Με την είσοδο στον προαύλιο χώρο, η διαδρομή ως τον χώρο του θεάτρου είναι ανισόπεδη με πλάγιες κλίσεις και αποτελείται κυρίως από μαλακό χώμα, που αποτελεί παράγοντα δυσκολίας και επικινδυνότητας για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου όσο και όποιων κινούνται με βακτηρίες ή βοηθήματα βάδισης, ιδίως αν το έδαφος είναι υγρό, οπότε και καθίσταται πολλές φορές αδύνατη η είσοδος.

Ο χώρος που διατίθεται για τους θεατές ΑμεΑ, ένα μικρό μπαλκονάκι με γωνία θέασης εκτός του οπτικού πεδίου και εκτός λειτουργικού χώρου, είναι τουλάχιστον υποτιμητικός αν όχι προσβλητικός. Θεωρώ ότι οφείλεται να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση που να μην παραγκωνίζει τους θεατές με αναπηρίες.

Το να τίθεται ως πρόβλημα ο σεβασμός στο χώρο ή οι απαγορεύσεις της Εφορίας Αρχαιοτήτων σε οποιαδήποτε παρέμβαση, είναι παρωχημένες απόψεις που πρέπει να ξεπεραστούν για χάρη της ισότιμης συμμετοχής, που θεωρώ ότι υπερέχει όλων. Υπάρχουν πολιτικοί μηχανικοί και μηχανολόγοι που μπορούν να βρουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα.

Και τέλος, θα ήταν εύλογο αίτημα και η τοποθέτηση προσβάσιμων WC σε κάποιο διακριτικό σημείο της διαδρομής, εφόσον δεν διαταραχθεί η αισθητική και με σεβασμό στην ιερότητα και ιστορικότητα του χώρου.

Ελπίζω να λάβετε υπόψιν τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις μου σχετικά με την βελτίωση της προσβασιμότητας ΑμεΑ, ώστε να μπορούμε όλοι, ισότιμα, να απολαμβάνουμε τον μαγικό χώρο του θεάτρου μας.

Με εκτίμηση,

Μόσχοβας Απόστολος