Οι εικαστικοί της Κατερίνης τίμησαν και παρουσίασαν έργα τους

282

Μια από τις αξιολογότερες πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022 στην Αστική Σχολή Κατερίνης, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.

Την συντόνισε και την παρουσίασε η νομικός και δικηγόρος της Κατερίνης, Μαγδαληνή Κάλφα, η οποία με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στο επίγραμμα της βραδιάς, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: « Η αποψινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί πέραν του ότι θα μας γνωστοποιηθούν οι νέες δραστηριότητες και οι σκοποί του Συλλόγου, παράλληλα θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε καλλιτέχνες-μέλη που σημάδεψαν την τέχνη όπως αυτή εκφράζεται, με το νου, το βλέμμα, το χέρι και την ευαισθησία μέσα από τα έργα τους.

Απόψε η νεόδμητη διοίκηση του Συλλόγου, εκτιμώντας το έργο τριών ιδρυτικών μελών από τον τομέα της ζωγραφικής,  επιβραβεύει τους κ. Γιάννη Γκόγκο, κ. Αθανάσιο Καραμήτα και κ. Αθανάσιο Σταθακόπουλο, απονέμοντας τους πλακέτες για την πολυετή προσφορά στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Η ατμόσφαιρα την οποία ζούμε όλοι τούτο το απόβραδο, είναι ιδιαίτερα συγκινητική με την τιμή που υλοποιείται στους τρεις  μεγάλους ζωγράφους μας, οι οποίοι με το τεράστιο έργο τους δημιούργησαν αξιόλογη παρακαταθήκη, μια σημαντική παρακαταθήκη που ασφαλώς αποτελεί κομμάτι του ιστού της τέχνης και των γραμμάτων της Κατερίνης.

Σας ευχαριστώ όλες και όλους και τον καθένα ξεχωριστά για την τιμή που  είστε απόψε μαζί μας, θερμά συγχαρητήρια στους τιμώμενους αλλά και ανάλογες ευχαριστίες για την προσφορά τους. Στον Σύλλογο κάθε επιτυχία και από εδώ και πέρα ανοδική και παραγωγική πορεία.»

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας κ. Παναγιώτη Φτάρα,  ο οποίος  τόσο με τον χαιρετισμό του όσο και με την παράλληλη εισήγησή του στα δρώμενα  του εικαστικού φορέα της πόλης, αφού σκιαγράφησε τη λειτουργική του φιλοσοφία, τόνισε την αξία της τέχνης για την ανθρώπινη ψυχή λέγοντας, χαρακτηριστικά:

«Χωρίς τέχνη, η σκληρότητα της πραγματικότητας θα καθιστούσε τον κόσμο αφόρητο. Η Τέχνη είναι υπεύθυνη, να προκαλεί την ψυχική δραστηριότητα που είναι σημαντική, για τα ανθρώπινα συναισθήματα. Η τέχνη που σαν εικόνισμα στον τοίχο, μας δίνει φως, ελπίδα, χαρά, μνήμες. Η Τέχνη που το μόνο μέλημά της είναι να μας μεταδώσει το δέος.     Η τέχνη που μεταφέρει ιδανικά και αξίες. Τιμάμε σήμερα τους Δασκάλους μας, κ. Γιάννη Γκόγκο, κ. Αθανάσιο Καραμήτα και Αθανάσιο Σταθακόπουλο. Χωρίς αυτούς σήμερα δεν θα βρισκόμασταν όλοι εδώ».

Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλεύτρια κ. Μπέττυ Σκούφα, ο Βουλευτής κ. Σάββας Χιονίδης καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων του τόπου μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση όλων των προσκεκλημένων στις αίθουσες των εκθεμάτων, από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, όπου ο επισκέπτης έγινε κοινωνός της δημιουργικής ευαισθησίας των συντοπιτών μας που αποτύπωσαν στους καμβάδες, στον φωτογραφικό φακό αλλά και στη γλυπτική, τις δημιουργικές τους ανησυχίες.

Η χρονική διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 12 Δεκεμβρίου 2022 ενώ θα λειτουργεί καθημερινά, τις απογευματινές ώρες από τις 18:00 το απόγευμα έως 21:00 το βράδυ, πάντα στο χώρο της Αστικής Σχολής της Κατερίνης.

Στη φωτογραφική κάλυψη, το μέλος της φωτογραφικής ομάδας «Ίριδα» της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, Κωστής Παπάς.