Απάτη – μαμούθ γνωστής ελληνικής εταιρίας τεχνολογίας σε βάρος της ΕΕ- Γιατί η Αρχή για το ξέπλυμα “δέσμευσε” τους λογαριασμούς 47 στελεχών

151

Δέσμευση λογαριασμών σε 47 άτομα για απάτη γνωστής ελληνικής εταιρίας σε βάρος της ΕΕ με φερόμενη – κατά αρχική εκτίμηση- ζημία πάνω από 20 εκατομμύρια, πραγματοποίησε προ ημερών η Αρχή κατά του Ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το πόρισμα της Αρχής υπό τον ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, που εντόπισε ίχνη εξαπάτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από στελέχη μιας γνωστής ελληνικής εταιρίας τεχνολογίας, βρίσκεται στα χέρια των εντεταλμένων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, Ελλήνων εισαγγελικών λειτουργών.

H συγκεκριμένη εταιρία, με υψηλό κύκλο εργασιών, φέρεται κατά το πόρισμα της Αρχής, να είχε δημιουργήσει με τη μέθοδο του “καρουζέλ” ένα πλέγμα εταιριών δορυφόρων για να καταφέρει να υφαρπάξει μεγάλα ποσά από επιστροφές ΦΠΑ. Η ζημιά σύμφωνα με την εκτίμηση της Αρχής για το Ξέπλυμα ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα στρέφεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι συναλλαγές αυτές αφορούσαν και “εισαγωγές- εξαγωγές”.

47 δεσμεύσεις
Ήδη μάλιστα η αρχή έχει εκδώσει διατάξεις με τις οποίες δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί συνολικά 47 ατόμων μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της εταιρίας (στελέχη και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι) καθώς και πολλά πρόσωπα που λειτουργούσαν ως “μπροστινοί” (κατά την εκτίμηση της Αρχής) στις εταιρίες δορυφόρους.

Η μέθοδος κατά το πόρισμα ήταν η εξής: Η εταιρία δημιουργούσε εταιρίες δορυφόρους και παρουσίαζε εικονικές συναλλαγές μαζί τους με εικονικά τιμολόγια και εικονικές εισαγωγές, εξαγωγές. Με αυτό τον τρόπο φέρονται να εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά από παράνομες φοροαποφυγές και είσπραξη επιδοτήσεων με πλαστούς τζίρους. Κυρίως όμως από παράνομές επιστροφές ΦΠΑ με τη ζημία άνω των 20 εκατομμυρίων να αφορά την ΕΕ καθώς πολλές συναλλαγές γίνονταν στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Απάτη
Το περιγραφόμενο – βασικό- αδίκημα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος , ίχνη του οποίου εντοπίζει η αρχή, είναι απάτη σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε βαθμό κακουργήματος) γι’ αυτό το πόρισμα υποβλήθηκε στους Έλληνες εντεταλμένους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που θα διενεργήσουν την ποινική έρευνα για να διαπιστώσουν την διάπραξη ή όχι του αδικήματος σε σχέση με την πλήρη στοιχειοθέτησή του.