Ονομαστήρια Μητροπολίτου πρ. Κίτρους Αγαθόνικου

199

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε στην Πιερία η ανάμνηση ελεύσεως ιερού λειψάνου του Αγίου Μάρτυρος Αγαθονίκου από την Καβάλα στην Κατερίνη. Κατ’ αυτήν άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Κίτρους Γέροντας Αγαθόνικος. Επίκεντρο του εορτασμού αποτέλεσε ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 30 Νοεμβρίου τελέστηκαν ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, η Λιτή και η Αρτοκλασία.

Την κυριώνυμη ημέρα, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου τελέστηκαν ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου, ο οποίος προέστη και του Αρχιερατικού Συλλειτούργου, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Τριπόλεως και Λιβύης κ. Θεοφυλάκτου, Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου. Επίσης, συλλειτούργησαν ή συμπροσευχήθηκαν πλήθος Ιερέων και Διακόνων της τοπικής Εκκλησίας και ομόρων Ιερών Μητροπόλεων.

Στις ευλογημένες στιγμές της συνάξεως προστέθηκε και η εις διάκονο χειροτονία του Αγιορείτου Μοναχού Αγαθονίκου Τσιάμη. Τη χειροτονία, κατόπιν παρακλήσεως του Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου, τέλεσε ο προεξάρχων Αρχιερέας κ. Δωρόθεος.

 Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος ενίσχυσε τον νεοχειροτονούμενο με νουθετήριους λόγους, χαρακτήρισε το γεγονός της χειροτονίας ως ένα σημαντικό γεγονός για ολάκερη την τοπική Εκκλησία και τον προέτρεψε ως διαχεριστής πλέον των Ιερών Μυστηρίων να γίνει δούλος των πιστών δείχνοντας ουσιαστικά με την θυσιαστική του διακονία την μαρτυρία της πίστεως, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον συνεορταζόμενο Άγιο Φιλάρετο τον Ελεήμονα.

Αξίζει να σημειωθεί η ειδική αναφορά που έκανε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος στον Μητροπολίτη Γέροντα Αγαθόνικο, τονίζοντας ότι οι ευχές του σκεπάζουν τον διάδοχό του κ. Γεώργιος, τον ιερό κλήρο και το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κατερίνης.

Μετά την απόλυση της Θ. Λειτουργίας, το εκκλησίασμα είχε τη δυνατότητα να λάβει το αντίδωρο από τον εορτάζοντα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρούσας κ. Αγαθόνικο και να συγχαρεί τον επίσης εορτάζοντα νεοχειροτονηθέντα διάκονο π. Αγαθόνικο, οι οποίοι δέχθηκαν τις εγκάρδιες ευχές όλων.

Ακολούθησε εόρτια Ιερατική Σύναξη, κατά την οποία ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης κ. Δωρόθεος μίλησε στους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Μητροπολίτης Αγαθόνικος: Αναμνήσεις από τη γνωριμία μου με έναν αγαθό λευΐτη». Ο ομιλητής αναφέρθηκε με γλαφυρότητα και συγκίνηση στα χρόνια διακονίας του Γέροντα Αγαθονίκου στην Ιερά Νήσο Τήνο και στην Εκκλησιαστική Σχολή Τήνου, παραθέτοντας πολλά παραδείγματα της ιερατικής και εκπαιδευτικής διακονίας του.