Τα εργατικά ζητήματα στη συνάντηση της Μαρίας Μίχου με τη Δέσποινα Κωνσταντίνου

94

Τα ζητήματα προστασίας της εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου, αποτέλεσαν και αποτελούν κυρίαρχα διαχρονικά ζητήματα στην πολιτική και κοινωνική διαδρομή της πρώην Βουλευτή Πιερίας και μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μαρίας Μίχου.

Με αφορμή την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που απομειώνει ακόμα περισσότερο την ασφαλιστική κάλυψη και αποτελεί συνέχεια των αντεργατικών νομοσχεδίων της σημερινής κυβέρνησης, η κ. Μίχου επισκέφθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο Δέσποινα Κωνσταντίνου.

Οι δύο κυρίες με τον θεσμικό ρόλο που εκφράζουν, συζήτησαν τα καυτά ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και της εργασίας, κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους, σταχυολόγησαν τα συνεπακόλουθα αυτών των πολιτικών, εξέφρασαν την αγωνία τους για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση με την συνεχή ακρίβεια και ανασφάλεια, καθώς και τον περιορισμό των δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προσπάθεια των γυναικών να ανταποκριθούν στους θεσμικούς ρόλους, παραμερίζοντας τα εμπόδια σε μια κατ’ εξοχή πατριαρχική κοινωνία. Αναπτύχθηκε ακόμα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αναλύθηκαν οι θέσεις της ΓΣΕΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η κ. Μίχου πέρα των ευχαριστιών προς την κ. Κωνσταντίνου για το άριστο κλίμα συνεργασίας και εποικοδομητικής ενημέρωσης, συζήτησε και συμφώνησε  με  τις προτάσεις της ΓΣΕΕ , αναγκαίες για ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες, επισημαίνοντας: «Η εργασία και η ασφάλιση αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας. Μεταξύ αυτών, είναι επιβεβλημένο να επεκτείνουμε την ειδική παροχή μητρότητας καθώς και την άδεια μητρότητας στην υιοθεσία. Επίσης εξομοίωση  νέων και παλαιών ασφαλισμένων, με πρώτη ασφάλιση την προ και μετά την 1-1-1993 ως προς τις προϋποθέσεις λήψης μειωμένης σύνταξης στην κατηγορία της 15ετίας.

Επιπρόσθετα, πρέπει να προβούμε στην αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης ως προς το δικαίωμα αναγνώρισης κενών διαστημάτων ασφάλισης και ανεργίας ως πλασματικών χρόνων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ανεξαρτήτως τελικού φορέα απονομής της σύνταξης.

Ακόμα επιβάλλονται τα μέτρα που θα αποκαταστήσουν την άνιση μεταχείριση για τους εργαζομένους στους συνεταιρισμούς, τους ασφαλισμένους  στο πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ. Όπως επίσης η μείωση των ορίων ηλικίας για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ως πολιτικός φορέας είμαστε εδώ για να τα στηρίξουμε όλα αυτά και όσα άλλα για την ανακούφιση της εργασιακής κοινωνίας. Η μέχρι τώρα πολιτικής μας διαδρομή απέδειξε την ευαισθησία μας σε αυτά τα ζητήματα.»