Είναι οι φωτογραφίες το ισχυρότερο όπλο απέναντι στις πλημμύρες ;

138

Της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου,

Η Πιερία μας μετράει ξανά τις πληγές της μετά από μια κακοκαιρία.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των δύο προηγούμενων ημερών πλημμύρισαν πολλές περιοχές του νομού και δημιούργησαν, για άλλη μία φορά, εκτεταμένα προβλήματα. Τουριστικές επιχειρήσεις βρέθηκαν μέσα στα νερά στην Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή, καλλιεργήσιμες εκτάσεις έγιναν λιμνοθάλασσες σε Βαρικό και Κονταριώτισσα, πλημμυρισμένα καταστήματα και σπίτια και καταστροφές στο οδικό δίκτυο στον Πλαταμώνα.

Επιχειρηματίες, αγρότες και κάτοικοι για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Κάθε καλοκαίρι η Αντιπεριφέρεια Πιερίας μας κατακλύζει με δελτία τύπου για καθαρισμό ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές που συνήθως πλήττονται από έντονες βροχοπτώσεις . Όλα τα δελτία τύπου, που είναι πολλά, συνοδεύονται από χαμογελαστές φωτογραφίες της Αντιπεριφερειάρχη μπροστά από τα μηχανήματα της περιφέρειας κατά τη διάρκεια των εργασιών. Πώς γίνεται όμως κάθε χειμώνα οι ίδιες περιοχές να πλημμυρίζουν;

Πώς γίνεται οι ίδιοι συντοπίτες μας κάθε χρόνο να υποφέρουν και να αναζητούν τις περιουσίες τους στα λασπόνερα;

Μήπως τελικά η αντιπλημμυρική προστασία δε χτίζεται στα social media με έργα βιτρίνας;

Καλή η επικοινωνία αλλά εδώ μας αφορά η ουσία. Μας αφορά όλους η ασφάλεια των κατοίκων της Πιερίας και η προστασία των περιουσιών τους.

Η Πιερία χρειάζεται ολιστικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων. Στις πλημμύρες του 2017 κλιμάκιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το ΓΓ Υποδομών Γ. Δέδε είχε επισκεφθεί την Πιερία και είχε εγκρίνει τον επόμενο χρόνο το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στη βάση ενός ενιαίου σχεδίου. Οι μελέτες αυτών των έργων ολοκληρώθηκαν το 2021.

Θα τα υλοποιήσει η Περιφέρεια αυτά τα έργα ή θα μείνουμε στις φωτογραφίες με τις μπουλντόζες μπροστά από τα πνιγμένα χωράφια και τα πλημμυρισμένα ξενοδοχεία;