Και “επισήμως” προς εκλογές

Όλα δείχνουν πλέον ότι η χώρα μπήκε σε προεκλογική τροχιά. Τα εκλογικά μηνύματα Μητσοτάκη από το Λονδίνο.

93

Η πολιτική ατμόσφαιρα μυρίζει ολοένα και περισσότερο εκλογικό… μπαρούτι, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το διφορούμενο σχόλιο πως “μυρίζει εκλογές”, έστειλε εκλογικά μηνύματα και από το Λονδίνο.

Καταρχάς, ο πρωθυπουργός σε συνάντηση με μέλη και στελέχη της ΝΔ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε: “Ξέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε”.

Το μεσημέρι της Δευτέρας δε στην Αθήνα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ρωτήθηκε στο πλαίσιο του briefing, πως πρέπει να ερμηνεύσουν οι πολίτες τη δήλωση του πρωθυπουργού, και απάντησε μάλλον διφορούμενα:

“Το 2023 είναι προεκλογική χρονιά. Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν το 2023. Όπως με συνέπεια είχαμε πει, οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας. Είναι ένα χρονικό διάστημα, το οποίο πλησιάζουμε.”

Σημειωτέον ότι εν τω μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, άνοιγε εκ νέου τη συζήτηση για το ενδεχόμενο οι επόμενες εκλογές να μη γίνουν με βάση την τελευταία απογραφή, τα επίσημα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 31 Δεκεμβρίου.

“Αν οι εκλογές γίνουν από τον Μάρτιο και μετά τότε θα πρέπει να γίνουν με τη νέα απογραφή εάν γίνουν προηγουμένως υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και με την παλιά. Επειδή υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να πάμε σε διπλές εκλογές για αυτό το λόγο εδώ υπάρχει ένα ζήτημα.

Έστω ότι κάποιος αποφάσιζε να κάνει τις πρώτες εκλογές μέσα στο Φεβρουάριο. Οι δεύτερες όμως εκλογές θα πηγαίνανε τον Μάρτιο, άρα θα έπρεπε οι πρώτες εκλογές να γίνουν με την παλιά απογραφή και οι καινούργιες εκλογές να υπάρχει υποχρέωση να γίνουν με την καινούρια. Θεωρώ ότι όλα αυτά η κυβέρνηση επειδή τα λαμβάνει υπόψη της και τα αντιμετωπίζει προφανώς δεν θα υπάρχουν τέτοιες αντιφάσεις και θα υπάρχει μια ενιαία διαδικασία”, είπε ο κ. Βορίδης στα Παραπολιτικά FM.

Ο κ. Οικονόμου πάντως επέμεινε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με τα δεδομένα της τελευταίας απογραφής.

Οι δηλώσεις αυτές βέβαια δείχνουν Μάρτιο, ωστόσο η εκλογική ετοιμότητα κάνει πολλούς να εξακολουθούν να πιστεύουν πως και ο Φεβρουάριος είναι στο τραπέζι. Αυτό που δεν πιστεύουν πια οι περισσότεροι στη ΝΔ – έστω και εάν προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να δείχνει το Μαξίμου- είναι πως οι πρώτες κάλπες θα καθυστερήσουν μέχρι το Μάιο.

Όσο εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης λέει ότι δεν έχει αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών, τα σενάρια θα συνεχίζονται.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα μιλώντας χθες στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες της κυβέρνησης του για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023.

Και στη συνέχεια, κατά τη συζήτηση που είχε με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherston, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση που να παίρνει αποφάσεις γρήγορα, υποστηρίζοντας ότι αυτό δε μπορεί να γίνει με κυβέρνηση συνεργασίας. Απέρριψε σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο, δηλώνοντας άλλωστε βέβαιος ότι η αυτοδυναμία είναι ένας εφικτός στόχος για τη ΝΔ.