Άννα Μάνη Παπαδημητρίου: Με την παρουσία και τη συμβολή του Συλλογου Μικρασιατών Πιερίας η Έκθεση της Βουλής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

72

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η κυρία Μάνη, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, παρευρέθηκε μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας κ. Αναστάσιο Μπογιατζή,  στα εγκαίνια της Έκθεσης «Ιστορίες Επιβίωσης» Μικρασιάτες πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες, που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό κτίριο του πρώην Δημόσιου  Καπνεργοστάσιου της οδού Λένορμαν, με θέμα την επαγγελματική ενσωμάτωσή τους στις νέες πατρίδες και τη συμβολή τους στον κοινωνικοοικονομικό βίο της Ελλάδας.

Έντονη η παρουσία και η συμβολή του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας στην μοναδικής εμβέλειας Έκθεση, που αξίζει όλοι να επισκεφθούν και να αφουγκραστούν το χθες μέσα στο σήμερα, σε μια ιστορική διαδρομή που με πλήθος αυθεντικών κειμηλίων και  καθρέφτες, αντανακλάται στο χώρο και στο χρόνο.

Μια προσπάθεια με ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική βαρύτητα, καθώς το 1922 είναι ένα αλησμόνητο τραύμα στην ψυχή και το σώμα του ελληνισμού, συνάμα όμως καταδεικνύει και τις ικανότητες του λαού μας, να αναγεννάται και μέσα από δυσκολίες και αντίξοες συνθήκες, να αναπτύσσει μοναδικές δημιουργικές δυνάμεις.

Η Έκθεση εγκαινιάσθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, βουλευτών, εκπροσώπων φορέων και πλήθος κόσμου, το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου.

“Νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή, τόσο για το αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς όλων των συντελεστών, κυρίως όμως της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Και φυσικά, διπλά περήφανη για την πολύτιμη συνεισφορά ενός δικού μας αξιόλογου σωματείου με έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα, του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.

Αξίζει να κλείσω με τα λιτά, αλλά τόσο μεστά λόγια της  Αναστασίας Σεραφειμίδου, που σώζονται από το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας, και  κοσμούν σε περίοπτη θέση την Έκθεση.”

«- Τελικά από ‘κει τι φέρατε εδώ;

     Εδώ στην Ελλάδα, τι φέρατε;

   – Τίποτα δεν φέραμε. Ψυχή.»