Μαριώ: Το ξύλο απ’τον πατέρα της, ο θείος Άγιος Παΐσιος που την έσωε, τα σημάδια στα πόδια & το αυτιστικό εγγόνι Μαριώ: Το ξύλο απ’τον πατέρα της, ο θείος Άγιος Παΐσιος που την έσωσε, τα σημάδια στα πόδια & το αυτιστικό εγγόνι

218

Όπως η ίδια έχει δηλώσει θείος της είναι ο Άγιος Παΐσιος, ενώ έχει κάνει και ένα σύντομο πέρασμα από την υποκριτική μέσα από τη σειρά του Χάρη Ρώμα και της Άννα Χατζησοφιά το «Καφέ της Χαράς» υποδιώμενη τη θεία Ρόζα.

«Ο Άγιος Παΐσιος μού στάθηκε στις δύσκολες στιγμές»

Η ίδια είχε πει στο Mega: «Η μαμά μου ήταν από τα Φάρασα, το 1996 έμαθα ότι ο Άγιος Παΐσιος ήταν θείος μου. Η μαμά μου ποτέ δεν μιλούσε για αυτά. Ο Παΐσιος ήξερε για μένα πως είμαι τραγουδίστρια και λέω ρεμπέτικα. Άκουγα ιστορίες για εκείνον και πως είναι θαυματουργός και δεν ήξερα πως είναι θείος μου. Συγκινήθηκα όταν έμαθα πως είναι θείος μου. Ένιωσα ότι είμαι κοντά στον Θεό όταν έμαθα πως είναι θείος μου. Ανατρίχιασα όταν το έμαθα».

Στη συνέχεια είχε πει: «Νιώθω κοντά μου την παρουσία του Αγίου Παϊσίου, πάντα κάνω τον σταυρό μου πριν βγω να τραγουδήσω. Ζήτησα από τον παππού Παΐσιο να σταματήσω να καπνίζω και ξύπνησα την επόμενη μέρα και δεν ήθελα να ακουμπήσω το τσιγάρο. Είναι μέσα μου ο θείος Παΐσιος. Ο Άγιος Παΐσιος είναι ο άγιος όλου του κόσμου. Είναι δέος να ξέρεις πως υπήρχε μέσα στην οικογένεια μας ο Άγιος Παΐσιος, μάς βοηθάει όλους ο Άγιος Παΐσιος»

«Αγαπώ το τραγούδι, αλλά μέσα μου η θλίψη δεν έχει φύγει»

Όπως έχει εξομολογηθεί η Μαριώ δουλεύει 62 χρόνια αλλά ο μπαμπάς της ήθελε να τραγουδά ελαφρά τραγούδια, οπότε τα ρεμπέτικα τα έλεγε κρυφά. Είπε συγκεκριμένα:  «Έφαγα το ξύλο της χρονιάς μου όταν ο μπαμπάς μου είδε ότι τραγούδαγα ρεμπέτικα. Με την κοινωνία δεν τα πήγα τόσο καλά, στην επαρχία φωνάζαν οι γυναίκες «περνάει η ντιζέζ»! Στην εκπομπή της Έλενας Κατρίτση είχε αναφερθεί στο ίδιο θέμα λέγοντας: «Θεωρούσαν ότι μια γυναίκα που είχε ανέβει στο πάλκο και τραγουδούσε σε ταβέρνες, σε έναν χώρο ανδροκρατούμενο, ανήκε στην κατηγορία των “ελαφρών ηθών”. Τόλμησαν αυτές οι γυναίκες, όπως τόλμησα κι εγώ. Πέρασα πάρα πολύ άσχημα. Έβγαινα στον δρόμο κι επειδή ήξεραν ότι τραγουδάω και παίζω ακορντεόν, άλλαζαν πεζοδρόμιο γιατί δεν ήθελαν ούτε το θρόισμα του αέρα μου δίπλα τους. Το φαντάζεστε αυτό το πράγμα; Περνάει η ντιζέζ! Και έφευγαν όλες. Κρυβόντουσαν».

Ο ευτυχισμένος γάμος

Όσον αφορά τη σχέση της με τον σύζυγό της, είπε : «Με τον σύζυγό μου έχουμε κλείσει 54 χρόνια. Εγώ είμαι «βουβή» και ο άνδρας μου «κουφός», μόνο έτσι περνάει καλά το ζευγάρι. Ο άνδρας μου μεγάλωσε και την κόρη μου που ήταν 7 μηνών. Δεν είναι πατέρας αυτό που το έκανε, αλλά αυτός που το μεγαλώνει. Ο μπαμπάς της κόρης μου πέθανε, αλλά της το είπα, όταν ήταν μεγάλη και θύμωσε. «Παράτα με ήσυχη» της λέω και μην με ζαλίζεις».

Στην Έλενα Κατρίτση είχε επανέλθει λέγοντας: «Το επάγγελμά μου ήταν εκείνη τη στιγμή η καταστροφή μου, συναισθηματικά το λέω. Εκείνο ήταν που δεν άφησε αυτόν τον άνθρωπο να τον πάρω και να κάνω την οικογένεια που ήθελα. Όμως, ο Θεός μου χάρισε ένα παιδί από αυτόν (σ.σ. ήταν αρραβωνιασμένοι) . Ποτέ δεν τον ξαναείδα. Και δεν μετάνιωσα. Ύστερα γνώρισα τον άντρα μου, κάναμε κι έναν γιο. Τα παιδιά μου, είναι δικά μου. Είναι σπλάχνα μου και έχω υποχρέωση να τα αγαπώ και να τα προστατεύω».

Ακόμα, μιλά για τα αγαπημένα της εγγόνια και όσα πρέπει να αλλάξουν στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το κράτος και η κοινωνία τα παιδιά με αυτισμό. Χρειάζεται όλοι να σκύψουμε επάνω τους και να τα φροντίσουμε, όπως κάνουν οι γονείς τους. Θυμάται τις μέρες που δεν έπαιρνε μεροκάματο, γιατί δεν είχε κόσμο το μαγαζί που δούλευε και δεν είχε χρήματα ούτε για το γάλα της νεογέννητης κόρης της: «Τον παρακάλεσα να μου δώσει χρήματα να πάρω σκόνη γάλα για το παιδί. Δεν μου έδωσε. Ήταν μεγάλη πίκρα για μένα εκείνη η στιγμή».

Ο αυτιστικός εγγονός

«Έχω δυο εγγόνια, τον Θοδωρή-Μάριο και τον Δημήτρη. Ο Θοδωρής πηγαίνει σε ειδικό σχολείο, είναι παιδί με ειδικές ανάγκες, έχει ειδικά προβλήματα, αλλά κι αυτό είναι μέσα στην ζωή. Είναι ένα υπέροχο πλάσμα, κούκλος. Τα παιδιά που έχουν αυτισμό δεν τα καταλαβαίνεις αμέσως. Κάθε μέρα όμως μαθαίνουμε για εκείνον ολοένα και περισσότερα. Εγώ δεν το κρύβω ότι το παιδί έχει αυτισμό, αλλά δυστυχώς ξέρω οικογένειες που τα παιδιά τα κρύβουν και ντρέπονται γι’ αυτά. Είναι λάθος μεγάλο αυτό που κάνουν. Είναι έγκλημα απέναντι στα παιδιά τους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία από τα άλλα. Θέλουν να κοινωνικοποιηθούν… Δεν μπορείς να τα έχεις σε κλουβί κλεισμένα. Δεν γίνεται γιατί καταλαβαίνουν τα πάντα. Είναι έξυπνα παιδιά» τόνισε σε καθημερινή εφημερίδα.

Οι τσακωμοί και τα σημάδια στα πόδια και τα χέρια

Απλήρωτη έχω μείνει πολλές φορές» «κοίτα σημάδια στα χέρια και στα πόδια μου, είναι κομμένα από τα πιάτα και τα ποτήρια. Όταν γίνονταν τσακωμοί στο μαγαζί, έφευγα».

Η πίστη στον Θεό και τα ατυχήματα

«Πιστεύω στον Θεό που έχω μάθει, που έχω μεγαλώσει, που έχω γαλουχηθεί. Πιστεύω πολύ στον Θεό γιατί έχω και προσωπικά βιώματα. Με έσωσε πολλές φορές. Η Μαρίνα είναι ταμένη στην Αγία Μαρίνα, γιατί δύο φορές ενώ ήμουν έγκυος σε εκείνη κινδυνέψαμε κι εγώ κι αυτή. Την πρώτη φορά με τίναξε το ρεύμα και τη δεύτερη φορά έπεσα με τη σκάφη από ψηλά και σώθηκα. Άλλη φορά με τον άντρα μου κοντέψαμε να σκοτωθούμε σε μετωπική σύγκρουση έξω από τη Θεσσαλονίκη. Πήγαινα στη Δράμα για δουλειά. Όλα αυτά τα περιστατικά τα θεώρησα σημαδιακά. Και έτσι ήταν» λέει χαρακτηριστικά η ρεμπέτισσα.