Ομιλία της Βουλεύτριας Μπέττυς Σκούφα στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα

Μπ. Σκούφα: «Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν υπηρετεί με τον πιο πρόσφορο και δίκαιο τρόπο τις ανάγκες δημιουργών, ερμηνευτών και χρηστών, αλλά τους παραδίδει χωρίς πλήρη προστασία σε παγκόσμιους οργανισμούς και ψηφιακές πλατφόρμες»

106

«Το παρόν νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δικαιούχους δημιουργούς και ερμηνευτές. Επιπλέον παραδίδει βορά και τους δημιουργούς και τους ερμηνευτές και τους ίδιους τους χρήστες, τη μικρομεσαία οικονομία, στα νύχια παγκόσμιων οργανισμών και των παγκοσμιοποιημένων ψηφιακών πλατφορμών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ ( Μπέττυ) Σκούφα. «Με τον τρόπο που εισάγονται οι διατάξεις, δεν εξυπηρετείται το γράμμα και το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Οδηγιών», συμπλήρωσε.

Δυο χρόνια καθυστέρηση

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, για το νομοσχέδιο που αφορά τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, η κα Σκούφα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε ένα νομοσχέδιο με δυο χρόνια καθυστέρηση, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούσε η ηγεσία του υπουργείου να συνεδριάσει με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς, την ώρα όμως που μαθητές στα πιο απόμακρα χωριά της Ελλάδας μέσω τηλεδιάσκεψης υποτίθεται ότι παρακολουθούσαν το μάθημα στα σχολεία!

Αναλήθειες για ένα νομοσχέδιο που δεν υπηρετεί το πνεύμα των ευρωπαϊκών οδηγιών

«Στην Επιτροπή αναγκαστήκατε να πείτε διάφορες αναλήθειες προκειμένου να κρύψετε ότι πάτε να φέρετε ένα νομοσχέδιο προκάτ, το οποίο ουδόλως εξυπηρετεί ούτε το γράμμα, ούτε το πνεύμα των ευρωπαϊκών οδηγιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Πιερίας, επισημαίνοντας τρία σημεία τα οποία όπως είπε είτε το υπουργείο δεν ξέρει, είτε εσκεμμένα δεν παρουσιάζει. «Οι Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης, αυτές οι γκρίζες ζώνες κερδοσκοπικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, βάσει του άρθρου 51 του νόμου της ΝΔ, του νόμου του 2020, είναι υποχρεωμένες σε κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων από τις οποίες όμως εξαιρούνται οι συμβάσεις με τους καλλιτέχνες και το ρεπερτόριο. Περαιτέρω, βάσει του ίδιου νόμου, ακόμη κι όσες προβλέψεις υπάρχουν για τις ΑΟΔ, είναι μόνο για τις ΑΟΔ που είναι εγκατεστημένες στην ελληνική επικράτεια. Που έχουν έδρα στην ελληνική επικράτεια. Με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ΑΟΔ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δεν είναι εγκατεστημένες με την έννοια της πρώτης έδρας στην Ελλάδα τι γίνεται κ. Υπουργέ; Δεν έχουν κανέναν περιορισμό.

Θα συνεχίσουν να έχουν την πλήρη αδιαφάνεια; Δεν θα καταθέτουν στον ΟΠΙ τα στοιχεία, ποιους καλλιτέχνες εκπροσωπούν; Στον μοναδικό δημόσιο οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας; Γιατί λέτε ψέματα ότι δεν καταργήσατε τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί θέλετε μέσα στην κατάσταση γενικής οικονομικής ανέχειας και ανασφάλειας που βιώνει η ελληνική αγορά με την απώλεια του 40% της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών, να έχετε τις ΑΟΔ να περιφέρονται από μαγαζί σε μαγαζί, από καφενείο σε καφενείο, από ενοικιαζόμενο δωμάτιο, σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο, από περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό σε περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό και κανείς να μην ελέγχει, ούτε ο ΟΠΙ, ποιους καλλιτέχνες εκπροσωπούν, αν εκπροσωπούν, ποια είναι τα διοικητικά τους συμβούλια;» τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στην υπουργό Πολιτισμού.

«Καταθέτουμε σχετική τροπολογία και ζητούμε να τοποθετηθείτε με ειλικρίνεια προς αυτή», συμπλήρωσε η ομιλήτρια.

Με 534 ευρώ, τον μήνα οι καλλιτέχνες

Η κα Σκούφα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή κατάσταση, σημειώνοντας ότι τα δύο χρόνια της πανδημίας, οι καλλιτέχνες προσπαθούσαν να επιβιώσουν με 534 ευρώ το μήνα. Ούτε όμως και σήμερα η επιβίωσή τους είναι ιδιαίτερα εύκολη. Κι αυτοί, όπως το σύνολο των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, της μικρομεσαίας οικονομίας, είναι αντιμέτωποι με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, τις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα κι αγαθά, το υψηλότατο ενεργειακό κόστος.

«Μπορείτε να φανταστείτε, κυρία Υπουργέ, τον εαυτό σας εάν είστε οικογενειάρχης, τριμελούς ή τετραμελούς οικογένειας, να είστε αναγκασμένη να ζήσετε με 534 ευρώ τον μήνα και ο/η σύζυγος να μην δουλεύει και να πρέπει να θρέψετε δύο παιδιά και να πρέπει να πληρώσετε ρεύμα, τρόφιμα και ενοίκιο ενδεχομένως; Ποια πολιτική; Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί επιδοματική πολιτική άκρατης φτωχοποίησης του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, την οποία υποτίθεται καταδικάζατε, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί μνημονίων και επί πτωχευμένης χώρας αναγκαζόταν να δώσει από τον ιδρώτα της κοινωνικής πλειοψηφίας και με συνετότατη διαχείριση της δημόσιας οικονομικής πολιτικής, κοινωνικά μερίσματα ανερχόμενα σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Πιερίας, ζητώντας από την υπουργό την επόμενη φορά να είναι πιο διαβασμένη, να καταθέτει την πλήρη αλήθεια κα να μην κρύβει την αλήθεια ούτε από τους βουλευτές ούτε από τους πολίτες της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις του εισηγητή, των βουλευτριών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κ. Υπουργός έκανε δεκτή την τροπολογία που κατατέθηκε από πλευράς τους.

Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας – τοποθέτησης: