ATP Finals: Επέστρεψε στον θρόνο του και έγραψε ιστορία ο Djokovic (videos)

O Novak Djokovic επιβλήθηκε με 2-0 σετ του Casper Ruud στον τελικό του ATP Finals, επέστρεψε στον θρόνο του μετά από 7 χρόνια και έγραψε ιστορία, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του πολυνίκη Roger Federer.

122

O Novak Djokovic είναι ξανά ο πρωταθλητής του ATP Finals, για πρώτη φορά από το 2015 και το έκανε όντας αήττητος όλη την εβδομάδα στο Τορίνο, για να κερδίσει και ένα ιστορικό χρηματικό έπαθλο, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία του αθλήματος σε έναν πρωταθλητή, των 4,74 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στον τελικό του Τορίνο, ο Nole επιβλήθηκε του Casper Ruud με 7-5, 6-3 και κατέκτησε τον τίτλο του ATP Finals για 6η φορά στην καριέρα του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του πολυνίκη του θεσμού, Roger Federer.

Παράλληλα έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρωταθλητής του ATP Finals, στην ηλικία των 35 ετών. Ήταν μια εκπληκτική χρονιά για τον 35χρονο Σέρβο πρωταθλητή αγωνιστικά, παρά τα όσα πρωτόγνωρα συνέβησαν εκτός γηπέδου.

Κατέκτησε 5 τίτλους, τη Ρώμη, το Wimbledon, το Τελ Αβίβ, την Αστάνα και τώρα το ATP Finals, ενώ έπαιξε σε άλλους 2 τελικούς και έφτασε τους 91 τίτλους συνολικά στην καριέρα του, σε 130 τελικούς (91-39).

Απέχει έναν τίτλο μόλις από το ρεκόρ του Rafael Nadal (92) και 3 από αυτό του Ivan Lendl (94), ενώ ταυτόχρονα πλησιάζει και τα κορυφαία ρεκόρ τίτλων στο tour, των Jimmy Connors (109) και Federer (103).

Στον τελικό ο Djokovic ήταν ο καλύτερος παίκτης στις κρίσιμες στιγμές και κατάφερε να επικρατήσει δίχως να ανησυχήσει ιδιαίτερα. Το σερβίς του ήταν σε καλή μέρα κι έτσι ο Σέρβος δεν αντιμετώπισε κανένα break point, ενώ στο 1ο σετ, στο οποίο προηγουμένως είχε 3 χαμένα break points, έκανε τελικά το καθοριστικό break στο 12ο game και το πήρε με 7-5.

Αυτό άνοιξε το δρόμο για τον κάτοχο 21 Grand Slam τίτλων, που “έσπασε” άλλη μια φορά το σερβίς του 23χρονου Νορβηγού, για 1η φορά φιναλίστ στο ATP Finals, στο 4ο game του 2ου σετ, για να προηγηθεί με 3-1.

Από εκεί και πέρα ο δρόμος προς τον τίτλο ήταν ορθάνοιχτος για τον Djokovic, που συνέχισε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα στο δικό του σερβίς. Μόνο στο τελευταίο game κατάφερε να τον ισοφαρίσει σε 30-30 ο Ruud, αλλά ο Nole πήρε τους 2 επόμενους πόντους και ολοκλήρωσε τον θρίαμβό του σε 93 λεπτά αγώνα.

Αυτή ήταν η 4η νίκη του Djokovic σε ισάριθμες αναμετρήσεις με τον Ruud, ενώ ο Σέβρος ολοκλήρωσε τη χρονιά του με αυτό το 5-0 στο Τορίνο, με το ρεκόρ του για τη φετινή χρονιά να γίνεται 42-7 νίκες.

Θα τερματίσει τη χρονιά στο Νο.5 της παγκόσμιας κατάταξης, παρότι βαθμολογήθηκε μόνο σε ένα Grand Slam φέτος, στο Roland Garros, ενώ δεν του επιτράπηκε να αγωνιστεί σε 2 Grand Slams και 4 Masters.

Ο Ruud, που επίσης είχε μια εξαιρετική χρονιά αλλά έχασε όλα τα μεγάλα παιχνίδια που έπαιξε, στους τελικούς του Roland Garros, του US Open και του ATP Finals, θα τερματίσει τη χρονιά στο Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από τους δυο Ισπανούς, Carlos Alcaraz και Rafael Nadal.