Νέα Υόρκη: Ιστορικών διαστάσεων χιονόπτωση στο δυτικό τμήμα της κομητείας – Δύο νεκροί

111

Ακόμα και για τα δεδομένα της δυτικής Νέας Υόρκης, η χιονοθύελλα της Παρασκευής ήταν κολοσσιαία, φέρνοντας σε ορισμένες περιοχές πυκνή χιονόπτωση και αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να πουν σε πολλούς ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να οδηγούν σε κακές καιρικές συνθήκες να μείνουν μακριά από τους δρόμους.

«Μπορώ να πω ότι οι βοηθοί μας έχουν κατακλυστεί από κλήσεις για παροχή βοήθειας όσον αφορά οχήματα που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και εγκλωβισμένους οδηγούς», δήλωσε ο βοηθός σερίφη της κομητείας Έρι, Ουίλιαμ Τζέι Κούλεϊ, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Παρασκευής, καθώς το βαρύ, υγρό χιόνι συνέχιζε να πέφτει.

«Παρακαλούμε τους κατοίκους να υπακούσουν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, γίνεστε πολύ γρήγορα μέρος του προβλήματος όταν βρίσκεστε εκεί έξω στους δρόμους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το συνολικό ύψος της χιονόπτωσης έφτασε τα 2 μέτρα σε τουλάχιστον δύο περιοχές. Στο Όρτσαρντ Παρκ, όπου η ομάδα χόκεϊ επί πάγου Buffalo Bills ήταν προγραμματισμένο να δώσουν το παιχνίδι τους για το πρωτάθλημα NFL που τώρα μεταφέρθηκε την Κυριακή, το σύνολο των χιονοπτώσεων έφθασε τις 66 ίντσες μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Το Μπλάζντελ, περίπου οκτώ μίλια από το Μπάφαλο, κατέγραψε 65 ίντσες χιονόπτωσης μέχρι τις 8:30 μ.μ.

Η χιονοθύελλα οδήγησε στο θάνατο δύο άτομα. Δύο κάτοικοι της κομητείας Έρι πέθαναν αφού υπέστησαν καρδιακά επεισόδια που σχετίζονται με τους αποχιονισμούς, δήλωσε νωρίτερα ο εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας Μαρκ Πόλονκαρζ.

«Στέλνουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας και υπενθυμίζουμε σε όλους ότι αυτό το χιόνι είναι πολύ βαρύ και επικίνδυνο», έγραψε στο Twitter ο Πόλονκαρζ. Στη συνέντευξη Τύπου συμβούλεψε τους κατοίκους να περιμένουν άλλη μια μέρα πριν προσπαθήσουν να καθαρίσουν το χιόνι.

Η υψηλότερη τριήμερη χιονόπτωση στο Μπάφαλο είναι 56,1 ίντσες, η οποία σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2001, δήλωσε ο μετεωρολόγος του CNNi Μπράντον Μίλερ.

Δύσκολο Σαββατοκύριακο για τη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Taylor Ward του CNN, το πιο πυκνό χιόνι μετατοπίστηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα νότια της πιο πληγείσας περιοχής νωρίς το βράδυ της Παρασκευής. Όμως η ζώνη χιονιού αναμένεται να επιστρέψει προς τα βόρεια αργότερα το βράδυ και να μετατοπιστεί ακόμη και αρκετά βόρεια ώστε το κέντρο του Μπάφαλο να βρεθεί και πάλι σε κλοιό πυκνού χιονιά κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το Σάββατο.

Μεγάλο μέρος της περιοχής θα κάνει ένα «διάλειμμα» μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς το χιόνι μετατοπίζεται ακόμη πιο βόρεια. Μια τελευταία ζώνη θα περάσει το βράδυ του Σαββάτου και τις νυχτερινές ώρες πριν το χιόνι εξασθενήσει νωρίς την Κυριακή.

«Ο ψυχρότερος αέρας θα συνεχίσει να εισρέει στην περιοχή, με αποτέλεσμα ένα παρατεταμένο φαινόμενο χιονιού από τη λίμνη, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο», δήλωσαν οι μετεωρολόγοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Μπάφαλο το πρωί της Παρασκευής. «Δύο έντονα νέφη χιονιού με επίδραση λίμνης με ρυθμούς χιονόπτωσης τουλάχιστον 3 ίντσες ανά ώρα θα συνεχιστούν βορειοανατολικά των λιμνών μέχρι απόψε».

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης»

Το χιόνι από την επίδραση της λίμνης συμβαίνει όταν σχηματίζονται πολύ κρύες συνθήκες ανέμου πάνω από μια σχετικά ζεστή λίμνη – δηλαδή η λίμνη μπορεί να έχει 40 βαθμούς ενώ ο αέρας έχει μηδέν βαθμούς.

Η «σύγκρουση» των θερμοκρασιών δημιουργεί αστάθεια, η οποία επιτρέπει την εμφάνιση των πιο ακραίων χειμερινών καιρικών συνθηκών.