Καθημερινά μεγαλώνει η φτωχοποίηση της κοινωνίας και διογκώνεται το έλλειμα της Δημοκρατίας

123

Του Αθανάσιου Γκούνα,

 

Η Ελληνική κοινωνία, καθημερινά, βιώνει γεγονότα και πράξεις της σημερινής Κυβέρνησης που την κάνουν φτωχότερη και κοινωνικά ανήμπορη. Αυτό που αποτυπώνουμε εδώ, δεν αποτελεί μια στείρα αντιπολιτευτική κριτική προς την κυβέρνηση αλλά είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση διαφημίζει (και είναι γεγονός) ότι τα δημοσιονομικά της έσοδα πάνε καλά. Ωστόσο, το ερώτημα είναι μήπως «ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι»;  Αυτό το λέμε, επειδή υπάρχει πρωτόγνωρη  ακρίβεια στα είδη και στις υπηρεσίες που καταναλώνει καθημερινά το ελληνικό νοικοκυριό, όπως π.χ. στη διατροφή, στην ενέργεια κλπ.

Η ακρίβεια στο Καλάθι της Νοικοκυράς, τον περασμένο μήνα (Οκτώβριο), αυξήθηκε κατά 22% και πλέον. Το κόστος ενέργειας συνεχώς τραβάει την ανηφόρα και δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει ή αν θα σταματήσει κάπου. o κ. Μητσοτάκης επιβραβεύει με υψηλότατους μισθούς τα Χρυσά Παιδιά της Κυβέρνησης… Τι κι αν ο Συνήγορος του Καταναλωτή επισημαίνει, με τα πιο μελανά χρώματα και επιχειρήματα την ακρίβεια της ενέργειας καταγγέλλοντας την ΡΑΕ και τους λοιπούς ανάλογους θεσμούς. Αντίθετα,  ο βασικός μισθός παραμένει ο ίδιος πέρα από εξαγγελίες απόδοσης ποσών στους πολίτες ως φτωχών συγγενών ή ζητιάνων.  Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων καταρρακώνεται συνεχώς.

Το επιτόκιο των δανείων της πρώτης κατοικίας, αυξήθηκε κατά 252% δηλαδή, ένας που έχει δάνειο 200.000,00€ πληρώνει κατά μήνα 333,00€ περισσότερα ή 4.000,00€ περισσότερα ετησίως .

Καθημερινά βιώνουμε, διασπάθιση Δημοσίου Χρήματος με κάθε είδους κοινωνικά άνομες και ανήθικες ενέργειες. Τι κι αν ο λαός προσπαθεί να επιβιώσει όντας στα όρια της φτώχειας;;

Η Υγεία έχει φτάσει στο «ναδίρ» της προσφοράς υγειονομικών υπηρεσιών. Στα νοσοκομεία υπάρχει σοβαρή έλλειψη από υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κλπ.), ενώ το πλέον παράλογο σε τέτοιες συνθήκες είναι το ότι δεν θέλουν να επαναφέρουν το προσωπικό που βρίσκεται σε αναστολή, αν και η υγειονομική κρίση, ουσιαστικά, έχει τελειώσει. Ακόμη, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας κάποιες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, σε ορισμένα τουλάχιστον νοσοκομεία υπάρχει σημαντική έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόκειται για φάρμακα ζωτικής σημασίας, δηλαδή κινδυνεύουν ασθενείς να φύγουν από τη ζωή…

Στην Παιδεία, τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Και εύλογα μπορεί να αναρωτιέται κάποιος, πώς μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά των φτωχών νοικοκυριών κάτω από τέτοιες συνθήκες ακρίβειας, όταν και το ενοίκιο της στέγασης του φοιτητή αυξήθηκε κατά 100,00€ έως 150,00€ μηνιαίως!

Η Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία στενάζουν κάτω από το υψηλό κόστος παραγωγής όχι μόνο εξαιτίας της παρούσας συγκυρίας αλλά και εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων. Για παράδειγμα, να υπενθυμίσουμε ότι ο Ελληνικός κλήρος, δηλαδή τα αγροτεμάχια, είναι υπερτεμαχισμένος. Ταυτόχρονα όμως, εξαιτίας μιας σειράς διαθρωτικών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που υφίστανται στον αγροτοδιατροφικό τομέα,  σημειώνεται σήμερα μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδος του κόστους παραγωγής.

Υπάρχουν σήμερα κλήροι οι οποίοι δεν καλλιεργούνται. Κι’ όμως, η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να προβληματίζεται γι’ αυτό το θέμα,  δεν φαίνεται να την απασχολεί το πρόβλημα, δεν μας έχει πει μέχρι σήμερα ότι ίσως κάτι πρέπει να γίνει. Παρεμπιπτόντως, να πούμε εδώ ότι για το θέμα αυτό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. έχει εκπονήσει ένα σχέδιο με στόχο τη δημιουργία «Τράπεζας Γης». Πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, για ένα  οικονομικό κεφάλαιο που αφορά στην αγροτική οικονομία και το οποίο βέβαια θα μας απασχολήσει στην ερχόμενη Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., αφού έχει διαπιστωθεί ότι πρέπει να γίνουν διαθρωτικές τομές.

Με όλα τα παραπάνω αρνητικά και όσα καθημερινά βιώνει ο πολίτης σήμερα, αποδεικνύεται περίτρανα, ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε όχι μόνο να ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό αλλά και να απαξιώνει συνεχώς το πολιτικό σύστημα.

Δηλαδή, δεν μας φτάνουν όλα αυτά που υποφέρουμε (ακρίβεια, δυσπραγία, υπανάπτυξη κλπ.), από το περασμένο καλοκαίρι έχουμε και τις «παρακολουθήσεις» που αποκαλύφθηκαν ότι γίνονταν όχι μόνο σε αντιπάλους της Κυβέρνησης αλλά και σε Υπουργούς της, σε δημοσιογράφους κ.ά. Τον απλό πολίτη, φαινομενικά, δεν τον απασχολούν τόσο πολύ τα θέματα των παράνομων επισυνδέσεων, του predator, των υποκλοπών, των παρακολουθήσεων, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες υποφέρουν από τη φτώχεια, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, επειδή δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Όμως, αυτές οι ενέργειες των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων καταλύουν την Δημοκρατία  και καλλιεργούν στοιχεία φασισμού στην πατρίδα μας, διότι το κέντρο της εξουσίας αποδείχθηκε πλέον ότι είναι ένα και βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτές τις μέρες έχουν  έρθει στο φως της δημοσιότητας κάποιες νέες φασίζουσες ενέργειες της Κυβέρνησης, στοιχεία τα οποία ανέδειξαν έγκυρα ΜΜΕ. Και η σημερινή Κυβέρνηση, για όλα αυτά, «νίπτει τας χείρας». Κι αν υποθέσουμε ότι αυτά είναι κακόβουλα δημοσιεύματα ή κακόβουλες πράξεις τρίτων μη Κυβερνητικών, τότε θα έπρεπε η Κυβέρνηση να αντιδράσει… Δεν αντιδρά, όμως ως οφείλει, αλλά χρησιμοποιεί τη φράση «δεν μασάμε»… Αλίμονο, ωστόσο, αν αρκούν τέτοιου είδους  απαντήσεις από μια Κυβέρνηση Δημοκρατικά εκλεγμένη. Ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και η Κυβέρνηση του εν συνόλω, έχει υποχρέωση να χρησιμοποιήσει όλο τον ελληνικό δημοκρατικό μηχανισμό προκειμένου να δώσει πειστική απάντηση στον ελληνικό λαό, ότι όλα αυτά δεν είναι αληθινά. Δυστυχώς δεν το πράττει. Και δεν το πράττει, επειδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φαίνεται να είναι μπλεγμένος σ’ αυτή την υπόθεση…

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των Συνταγματικών Αρχών, φέρνει στην επιφάνεια, ως θεσμική υποχρέωση, όλα τα παραπάνω θέματα αλλά η Κυβέρνηση προσποιείται τον ‘’Πόντιο Πιλάτο’’. Όλοι οι πολίτες όμως κατανοούν ότι ο κ Μητσοτάκης, για όλα τα παραπάνω, έχει τεράστια ευθύνη για την κακή διακυβέρνηση της χώρας.

Εξ αιτίας, όλων αυτών και ενόσω θα υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση, η Φτωχοποίηση της κοινωνίας και το έλλειμα της Δημοκρατίας θα μεγαλώνουν.

Γι’ αυτό, είναι ανάγκη, όλοι οι Δημοκρατικοί πολίτες  να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας και από τη βόλεψή μας, να αφήσουμε στην άκρη το ‘’δε βαριέσαι’’. Κι όταν έρθει η στιγμή των εκλογών,  να αλλάξουμε την Κυβέρνηση αυτή η οποία, μόνον δεινά μας παραδίδει. Εκεί, λοιπόν, την ώρα της κάλπης, είναι ανάγκη να αλλάξουμε τη μοίρα μας αφού πρωτίστως θα έχουμε παραδεχθεί μέσα μας ότι δεν ταιριάζει  στους Έλληνες πολίτες μια τέτοια Κυβέρνηση.

 

* Ο Αθανάσιος Γκούνας είναι Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης, Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, Λέκτορας Μάρκετινγκ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.