Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου για καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς σταφυλιών black magic N Πιερίας για τις ζημίες των βροχοπτώσεων, μετά την Κοινοβουλευτική Αναφορά της Βουλευτού

151

Με την από 9-9-2022 Κοινοβουλευτική Αναφορά της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (μετά από σχετική επιστολή του Α.Σ. ΠΕΣΚΟ), η κυρία Μάνη ζητούσε την ένταξη της ποικιλίας σταφυλιών black magic N σε αναγγελία ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, λόγω των μεγάλων καταστροφών που είχαν υποστεί οι αμπελοκαλλιέργειες από τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2022.

Με την από 9-11-2022 απάντησή του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Στύλιος ενημερώνει τη Βουλευτή ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ το έργο των εκτιμήσεων για τις ως άνω ζημιές και ότι θα ακολουθήσει η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ 2022.

Τονίζεται δε ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα, ότι η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο ή και τρεις δόσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, εποχικό και μόνιμο με μετακίνηση από άλλα υποκαταστήματα.

Μετά την πολύ αυτή θετική εξέλιξη η κυρία Μάνη δήλωσε: «Συνεχίζουμε τις κοινοβουλευτικές και όχι μόνο παρεμβάσεις για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου της Πιερίας και την προστασία των παραγωγών μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για τις άμεσες ενέργειές τους στο ζήτημα της καταγραφής των ζημιών και της καταβολής των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς των σταφυλιών black magic N Πιερίας.