United Cup: Με Ελλάδα στο Νο.1 και πολλά μεγάλα ονόματα

Δημοσιεύτηκε το πρώτο entry list για το United Cup, το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό, με την Ελλάδα να είναι η Νο.1 ομάδα στο ταμπλό και ονόματα όπως οι Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη, Rafael Nadal, Iga Swiatek, Caroline Garcia, Νικ Κύργιος, Casper Ruud και Alexander Zverev να φιγουράρουν μεταξύ πολλών ακόμα στη λίστα. Με Βέλγιο η Ελλάδα στους ομίλους.

110

Η νέα σεζόν θα ξεκινήσει με το νεοσύστατο United Cup, το οποίο θα αντικαταστήσει το ATP Cup και θα είναι μια σύμπραξη της ATP και της WTA, με μικτές εθνικές ομάδες.

Η Ελλάδα με τον Στέφανο Τσιτσιπά στο Νο.3 του κόσμου και τη Μαρία Σάκκαρη στο Νο.6, έχει προκριθεί ως πρώτη και θα είναι στο Νο.1 του ταμπλό της διοργάνωσης, ενώ βάσει κατάταξης αναμένεται να έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Στέφανος Τσιτσιπάς, Μιχάλης Περβολαράκης, Στέφανος Σακελλαρίδης, Πέτρος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου και Σαπφώ Σακελλαρίδη.

Πολλά μεγάλα ονόματα αναμένεται θα αγωνιστούν στη διοργάνωση, που θα ξεκινήσει στις 29 Δεκεμβρίου και θα φιλοξενηθεί σε Μπρίσμπεϊν, Περθ και Σίδνεϊ.

Η πανίσχυρη Ισπανία με τους Rafael Nadal και Paula Badosa, η Πολωνία της Iga Swiatek και του Hubert Hurkacz, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Jessica Pegula και των Taylor Fritz και Frances Tiafoe, η Γαλλία της Caroline Garcia, η Ιταλία του Matteo Berrettini, η Αυστραλία του Νικ Κύργιου, η Γερμανία του Alexander Zverev, η Νορβηγία του Casper Ruud και πολλοί άλλοι.

Στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, η Ελλάδα θα βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με το Βέλγιο του David Goffin και της Elise Mertens και θα παίξει στο Περθ. Προέκυψε ακόμα πως η Ισπανία θα είναι στον ίδιο όμιλο με την Αυστραλία, επομένως αναμένεται να δούμε πολύ νωρίς ένα μεγάλο ματς Nadal εναντίον Κύργιου.

Αναλυτικά η λίστα συμμετοχών του United Cup:

Η κλήρωση των ομίλων:

Τι είναι το United Cup

Ένα νέο ομαδικό μικτό event, για πρώτη φορά μετά το Hopman Cup, αναμένεται να διοργανώσει η Tennis Australia το 2023, με τη διαφορά πως αυτό το τουρνουά θα είναι και βαθμολογούμενο αλλά και με μεγάλα χρηματικά έπαθλα, αφού θα συνδιοργανώνεται από την ΑΤΡ και τη WTA.

Στο τουρνουά θα συμμετέχουν 18 χώρες και θα διεξαχθεί στο Μπρίσμπεϊν, στο Περθ και στο Σίδνεϊ. Θα ανοίξει τη νέα αγωνιστική σεζόν, αντικαθιστώντας το αποκλειστικά ανδρικό ATP Cup, με ημερομηνία έναρξης την 29η Δεκεμβρίου 2022 και ολοκλήρωσης την 8η Ιανουαρίου 2023.

Τα χρηματικά έπαθλα θα φτάνουν τα 15 εκατομμύρια δολάρια, ενώ θα δίνονται και βαθμοί, με δυνατότητα για μέγιστη συγκομιδή έως και 500 ΑΤΡ και WTA πόντων από έναν παίκτη και παίκτρια αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα:

  • Οι 12 χώρες των 6 πρώτων στην κατάταξη της ΑΤΡ και των 6 πρώτων στην κατάταξη της WTA θα προκριθούν απευθείας στο τουρνουά.
  • Οι υπόλοιπες 6 ομάδες θα προκριθούν με βάσει την καλύτερη συνδυαστική κατάταξη των παικτών της ΑΤΡ και των παικτριών της WTA.
  • Η διοργανώτρια Αυστραλία θα συμμετέχει σε κάθε περίπτωση στο τουρνουά, είτε μπει από την κατάταξη, είτε με wild card.
  • Κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει έως 4 άνδρες και 4 γυναίκες.
  • Κάθε πόλη (Μπρίσμπεϊν, Περθ, Σίδνεϊ) θα φιλοξενήσει 2 ομίλους των 3 ομάδων.
  • Κάθε tie θα έχει 4 αγώνες μονών, 2 ανδρών και 2 γυναικών, καθώς και έναν αγώνα μικτού διπλού.
  • Οι 6 νικητές των ομίλων θα παίξουν μεταξύ τους στα πλέι-οφ (οι πρώτες των ομίλων που βρίσκονται στην ίδια πόλη), ώστε να βγουν οι 3 ημιφιναλίστ. Η καλύτερη ομάδα βάσει αποτελεσμάτων που θα ηττηθεί στα πλέι-οφ, θα προκριθεί επίσης στα ημιτελικά.

Η κλήρωση του τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα μπει αυτόματα στο τουρνουά, αφού τόσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όσο και η Μαρία Σάκκαρη, βρίσκονται στο Top 6 αυτή τη στιγμή.

Διευκρινίζουμε, πως αρκεί τουλάχιστον ένας από τους δυο να είναι στο Top 6 για να πάρει η Ελλάδα την απευθείας πρόκριση, αλλά ακόμα και αν δεν συνέβαινε αυτό, θα μπορούσαν να πάρουν κάποιο από τα 6 επόμενα εισιτήρια, χάρη στην πολύ καλή συνδυαστική κατάταξη της χώρας μας, εξαιτίας του Στέφανου και της Μαρίας. Σε κάθε περίπτωση, δείχνει αδύνατο να μην είναι η Ελλάδα σ’ αυτό το ιστορικό ραντεβού, την πρώτη συνδυαστική ομαδική διοργάνωση ATP και WTA στην ιστορία.