ΗΠΑ: Ενδιάμεσες εκλογές – Οι Αμερικανοί μίλησαν με τις ψήφους τους

131

Σε αγώνα για γερά νεύρα εξελίσσονται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μετρούν τις δυνάμεις τους πόντο – πόντο, με την πιο σκληρή μάχη να αφορά την κατάκτηση της Γερουσίας, και τη διαφορά ανάμεσα στα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» να είναι πολύ μικρή.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

  • Ο έλεγχος της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή: Υπάρχει διαφορά μίας έδρας στη μάχη για τη Γερουσία ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι 16 έδρες υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
  • Δεκάδες θέσεις κυβερνητών, γραμματέων πολιτειών και γενικών εισαγγελέων βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη.

Πρώτη ανατροπή στη Γερουσία: Ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε την έδρα της Γερουσίας της Πενσιλβάνια, νικώντας τον υποστηριζόμενο από τον Τραμπ Ρεπουμπλικάνο Μεχμέτ Οζ.

Η άνοδος αυτή είναι μια μεγάλη ώθηση στις ελπίδες των Δημοκρατικών να κρατηθούν στη Γερουσία, καθώς το κόκκινο κύμα που ήλπιζαν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι σημαντικές αναμετρήσεις

    • Η κούρσα για τη Γερουσία στην Τζόρτζια ανάμεσα στον Ρεπουμπλικάνο Χέρσελ Γουόκερ και τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ραφαέλ Γουόρνοκ θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, σύμφωνα με το CNNi στις 6 Δεκεμβρίου, αφού κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν κατάφερε να λάβει πάνω από το 50% των ψήφων.
    • Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον κερδίζει την επανεκλογή του στο Ουισκόνσιν, σύμφωνα με το CNNi, κερδίζοντας τον Δημοκρατικό υποδιοικητή Μαντέλα Μπαρνς σε μια από τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις της χώρας για τη Γερουσία. Η νίκη αυτή ήταν άλλη μια απόδειξη της αξιοσημείωτης πολιτικής ανθεκτικότητας του Τζόνσον, 67 ετών, ο οποίος έχει πλέον κερδίσει τρεις διαδοχικές σκληρές εκλογές, παρά τις δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν εδώ και καιρό μεταξύ των λιγότερο δημοφιλών γερουσιαστών για επανεκλογή φέτος. Κρατώντας μακριά τον Μπαρνς – τον οποίο οι Δημοκρατικοί είχαν θεωρήσει στην αρχή του φετινού εκλογικού κύκλου ως πιθανό ανερχόμενο αστέρι – ο Τζόνσον ενίσχυσε επίσης τις ελπίδες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να κερδίσει τον έλεγχο της Γερουσίας.
    • Δύο από τους τρεις Δημοκρατικούς της Βιρτζίνια σε περιφέρειες που θεωρούνται ενδεικτικές για τις εκλογικές τάσεις πανεθνικά κέρδισαν επανεκλογή, κάτι που ήταν ένα πρώιμο σημάδι καλών ειδήσεων για τους Δημοκρατικούς.
    • Ο Δημοκρατικός Τζος Σαπίρι κέρδισε τον αρνητή των εκλογών του 2020 Νταγκ Μαστριάνο στην κούρσα για τον νέο κυβερνήτη της Πενσυλβάνια.
    • Το Μέριλαντ εξέλεξε τον πρώτο Αφροαμερικανό κυβερνήτη στην ιστορία του, τον Δημοκρατικό Γουές Μουρ.
    • Οι ψηφοφόροι της Φλόριντα έγειραν περισσότερο προς τους Ρεπουμπλικάνους, επανεκλέγοντας τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις και τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.
    • Ο Τζ. Βανς κέρδισε την κούρσα των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία στο Οχάιο, διαψεύδοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών να πάρουν άλλη μια θέση στο Σώμα

Σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, θα έχουν τη δύναμη να μπλοκάρουν την πολιτική ατζέντα του Τζο Μπάιντεν ή ακόμα και να σταματήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Αμφίρροπη είναι ακόμα η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, ενώ οι υποψήφιοι στη Τζόρτζια θα κριθούν σε επαναληπτικό γύρο στις 6 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το CNNi, τουλάχιστον 400.000 ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί μόνο στην περιοχή Μαρικόπα της Αριζόνα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι Δημοκρατικοί πάντως δίνουν σκληρή μάχη, με τον Τζον Φέρερμαν να εκτιμάται πως θα ανατρέψει τα προγνωστικά στην Πενσιλβάνια και θα κερδίσει την έδρα, ενισχύοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους.

Σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις ενδιάμεσες εκλογές μια «καλή ημέρα για την Αμερική» καθώς όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών αλλά υπάρχει ακόμα ελπίδα για τους Δημοκρατικούς να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία.

Δεσμεύθηκε πως θα συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους «αλλά», όπως είπε, «δεν θα επιτρέψω πολιτικές που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού, σε περαιτέρω όξυνση της κλιματικής αλλαγής ή στη συσσώρευση περισσότερου πλούτου στα υψηλά εισοδήματα.

«Η δημοκρατία μας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί μίλησαν με τις ψήφους τους. Δεν ξέρουμε όλα τα αποτελέσματα ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι έδειξαν τις ανησυχίες τους», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Είχαμε μια εκλογική διαδικασία χτες και είναι μια καλή ημέρα για τη Δημοκρατία. Αν και δεν ξέρουμε ακόμη τα αποτελέσματα από όλες τις Πολιτείες, πρέπει να σας πω πως το περιβόητο «κόκκινο κύμα» δεν ήρθε ποτέ. Ήταν, όμως, μια δυνατή ημέρα και για τους Δημοκρατικούς», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το εκλογικό σώμα έστειλε σαφές μήνυμα ότι είναι εξοργισμένο και εμείς το λάβαμε», συνέχισε.

«Θα πω περισσότερα το απόγευμα, όμως χάρη στους δημοσκόπους και τους εργαζόμενους, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, διασφαλίστηκε η αξιοπιστία της διαδικασίας ψήφισης, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Η εκλογική διαδικασία δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί και χωρίς τη συμμετοχή εκατομμυρίων που έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η πλειοψηφία των πολιτών υποστήριξαν την οικονομική μου ατζέντα. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ ακόμη και με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου, αλλά δεν θα επιτρέψω πολιτικές που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού, σε περαιτέρω όξυνση της κλιματικής αλλαγής ή στη συσσώρευση περισσότερου πλούτου στα υψηλά εισοδήματα. Η δική μου πολιτική εστιάζει στα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

«Κανένας που βγάζει κάτω από 4.000 δολάρια δεν πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με αύξηση της φορολογίας», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το εκλογικό σώμα, μίλησε. Δεν επιθυμεί να βλέπει μια διαρκή εκλογική διαμάχη μεταξύ των κομμάτων. Νιώθω πλέον αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μας, αλλά και για τη νεολαία μας. Ποτέ δεν ήταν καλό το να στοιχιματίζει κάποιος εναντίον των ΗΠΑ κι αυτό πρέπει να γίνει σαφές».

«Θυμηθείτε ποιοι στο δ… είμαστε («Remember who the hell we are»), είμαστε οι ΗΠΑ» υπογράμμισε σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο μεγαλείο και τα επιτεύγματα του αμερικανικού έθνους. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε» τόνισε.

Τέλος, απέφυγε τις εκτιμήσεις για την έκβαση της μάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων, ενώ αναφέρθηκε και στη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα, τονίζοντας ότι τα στρατεύματα του Πούτιν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες πριν από τη νέα του τηλεοπτική εμφάνιση, ο κ. Μπάιντεν είχε δηλώσει μέσω twitter πως «πρέπει να παλέψουμε για τη Δημοκρατία, δεν είναι δεδομένη».