ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι απέμεινε από την Δομή της Κάτω Μηλιάς ; (φωτο)

452

Ο κος Τζσίντζιρας, Διαχειριστής του Κτήματος Ηρακλής – ιδιοκτήτης του κτήματος η κα Πιτσιάνη Σοφία-, στην Κάτω Μηλιά, στο οποίο εγκαταστάθηκε η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων για πέντε χρόνια, προέβη στην παρακάτω καταγγελία :

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως υπεύθυνος φορέας για την φιλοξενία των προσφύγων, όλα αυτά τα χρόνια απέφυγε να συνάψει σχετική σύμβαση για την ενοικίαση του χώρου και ως εκ τούτου έως σήμερα δεν έχει αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης του Κτήματος.

Συγκεκριμένα, η  Δομή της Κάτω Μηλιάς φιλοξενούσε από το 2017 περί τους 350 πρόσφυγες – σε 84 οικίσκους τους οποίους παρέδωσε στο χώρο η Πολιτική Προστασία και σε 25 οικίσκους οι οποίοι παραδόθηκαν από την μη κυβερνητική οργάνωση ADRA η οποία διαμόρφωσε τον χώρο της Δομής, τοποθέτησε όλες τις εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού και πυρόσβεσης και γενικά ότι απαιτούσε για να λειτουργεί η Δομή. Το δε Δημόσιο – το Υπουργείο Μετανάστευσης δηλαδή – την μόνη υποχρέωση που είχε είναι να καλύπτει τη μίσθωση του χώρου.

Ο ιδιοκτήτης του Κτήματος αναφέρει ότι προχώρησε σε έξωση το 2021 καθώς δεν είχε γίνει καμία ενέργεια από το Υπουργείο, σχετικά με την σύμβαση και πληρωμή του.

Επιπλέον, το όμορο οικόπεδο που ανήκει στον ίδιο – είναι δηλαδή ιδιωτικός χώρος – επίσης χρησιμοποιήθηκε προς εκμετάλλευση με τον ίδιο ζημιογόνο τρόπο καθόλη τη διάρκεια της 5ετίας.

Στις 15 Οκτωβρίου 2021 εκκενώθηκε η Δομή από τους πρόσφυγες αφού τους απεστάλη το εξώδικο.  Έκτοτε, ενώ θα έπρεπε να έχει εκκενωθεί ο χώρος της Δομής και να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του, παρέμεινε ενεργή από τον Διοικητή της Δομής κ. Νίκο Κατανά και 2-3 υπαλλήλους.

Ο ιδιοκτήτης απευθύνει στον κ. Κατανά τα παρακάτω ερωτήματα – και περιμένει άμεσα την ανταπόκρισή του:

  1. Τι συνέβη ξαφνικά και ότι ενέργειες για την εκκένωση της Δομής δεν έγιναν σε έναν ολόκληρο χρόνο, γίνονται μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες ;
  2. Γιατί δίδεται ο εξοπλισμός της Δομής επιλεκτικά μέσω του κ. Κατανά ; Μήπως για ψηφοθηρικούς λόγους ;
  3. Γιατί δεν καλύπτονται με τον εν λόγω εξοπλισμό κάποιες από τις απαιτήσεις των πολιτών της Κάτω Μηλιάς, στο κάτω κάτω αυτοί χρειάστηκε να ζήσουν με τους πρόσφυγες για 4 χρόνια ;
  4. Υπάρχουν καταγγελίες συμπολιτών μας ότι μεταφέρεται ανεξέλεγκτα εξοπλισμός (πλιάτσικο) από τη Δομή. Πως γίνεται αυτό ; Αφού υπάρχει και Διοικητής και εταιρία security.
  5. Ο Δήμος Κατερίνης, ως Διαχειριστής της Δομής, θα πάρει θέση ;

Δείτε εδώ σχετικές φωτό: