Υποκλοπές, εκλογές και παράνομα λογισμικά: Τα πολιτικά μηνύματα της συνέντευξης Μητσοτάκη

90

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης χθες, Δευτέρα (7/11), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας τη «γραμμή» της κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

Εμφανώς ενοχλημένος από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη λίστα των παρακολουθούμενων υπουργών του ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «επαγγελματίες εκβιαστές», που προσπαθούν να σύρουν τον ίδιο και τη χώρα σε εκλογές.

Απέρριψε, επίσης, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ουσία του δημοσιεύματος, ότι δηλαδή ευθύνεται ο ίδιος για τις παρακολουθήσεις.

Τόνισε δε, πως πρόκειται για ένα «απίστευτο ψέμα» ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως είναι «ντροπή και αίσχος» να εννοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών».

«Και άκρως επικίνδυνο» ξεκαθάρισε επίσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στηρίζεται στη Δικαιοσύνη και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει διευκρινίσεις και αποδεικτικά στοιχεία.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με μένα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τόνισε:

«Ξέρετε, μιλώ με τους Υπουργούς μου καθημερινά. Το γνωρίζετε. Είμαι ένας Πρωθυπουργός ο οποίος έχει ενεργή ανάμειξη στα της διακυβέρνησης. Μιλώ από το «τριψήφιο», εμπιστεύομαι τους Υπουργούς μου, αν είναι κάποιος Υπουργός που δεν εμπιστεύομαι, τον απομακρύνω από τη θέση του. Είναι δυνατόν -θέλω να καταλάβετε την οργή μου, κ. Χατζηνικολάου- να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι κλείνω το τηλέφωνο όταν μιλάω με τον Υπουργό και ταυτόχρονα μπαίνω σε ένα υπολογιστή και εγώ παρακολουθώ με κάποιο τρόπο τις συνομιλίες των Υπουργών μου, των συζύγων τους. Και να λέγονται αυτά τα πράγματα χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη;».

Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως εάν δεν προσκομιστούν στοιχεία τότε ο Κώστας Βαξεβάνης «δεν θα είναι απλά συκοφάντης αλλά θα είναι εθνικά επικίνδυνος».

Οι «εμπνευστές»

Μάλιστα έδειξε ως «εμπνευστές» των συκοφαντιών τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ έκανε λόγο και για επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση, όπου πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι ουσιαστικά δεν είμαστε ελέφαντες…».

Παρομοίασε, μάλιστα, την υπόθεση με αυτή της Novartis, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η ίδια υπόθεση, σου πα μου πες, την ίδια ιστορία βλέπουμε με τους ίδιους υποκινητές».

Ξεκαθάρισε δε, πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα το 2023, «φρενάροντας» με αυτό τον τρόπο τη σεναριολογία για εκλογές.

Έριξε, δε, το γάντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον να καταθέσει πρόταση μομφής εάν κρίνει ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, έδειξε ως κατάλληλο χώρο συζήτησης του «καυτού» αυτού θέματος τη Βουλή.

«Να μιλήσουμε για όλα στη Βουλή. Και να διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Θα πάρει εκκωφαντική απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι:

«Δεν θα αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο».

Τι είπε για τις παρακολουθήσεις

Αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, και ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο που χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό predator, αλλά είναι πολύ διαφορετικό αυτό, από το να κατηγορεί κάποιος τον πρωθυπουργό ότι ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση».

Σημείωσε, ωστόσο, πως «από την πρώτη στιγμή δεχτήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται» και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ξεδιαλύνει το κουβάρι αυτό.

«Δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα» είπε, και συνέχισε:

«Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι, είναι ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αυτή. Και προφανώς εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.