Ο Νίκος Τσακιρίδης ανοίγει τα χαρτιά του για τον “Δήμο για Όλους”

236

Φίλες κι φίλοι,

Πριν 2 μήνες κοινοποίησα τη συμμετοχή μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης.

Ο σχηματισμός, ωστόσο, της Δημοτικής μας Παράταξης έχει ξεκινήσει εδώ μερικούς μήνες. Μια πρωτοβουλία, ανοιχτή, δημιουργική και δημοκρατική, η οποία έχει τη δύναμη να πρωταγωνιστήσει στις τοπικές εξελίξεις. Και είμαι πλέον βέβαιος ότι θα πρωταγωνιστεί και την επόμενη μέρα.

Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι ο Δήμος μας, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει αντίστοιχα μεγάλος και σύγχρονος σε όραμα, κουλτούρα και στρατηγικό σχεδιασμό.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τα δεσμά που μας κρατάνε πίσω: την πολιτική ανθρωποφαγία, την τοξική μικροπολιτική, τη λογική των κλειστών συστημάτων, την αδιέξοδη σύγκρουση, την έλλειψη σχεδιασμού, προγράμματος και μέριμνας για την καθημερινότητα του δημότη.

Ο Δήμος Κατερίνης βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι προκλήσεων και ευκαιριών.

Ο κόσμος του 21ου αιώνα, ο κόσμος της τεχνολογίας, της διασύνδεσης και της αλληλεπίδρασης μας παρέχει όλα τα εργαλεία ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, αλλά και να μεταστρέψουμε τα μειονεκτήματά του. Το Αύριο τρέχει με πολύ υψηλές ταχύτητες και εμείς δεν μπορούμε να παραμένουμε παρατηρητές. Για αυτό καλούμε τους δημότες να αναλάβουμε μαζί την πρωτοβουλία. Όλοι μαζί!

Οι βασικές προγραμματικές θέσεις μας βασίζονται σε τρεις πυλώνες:

Υποδομές – Υπηρεσίες – Δημοκρατική Λειτουργία,

στη βάση πέντε αδιαπραγμάτευτων αρχών:

Διαφάνεια – Λογοδοσία – Συνεργασία – Αποτελεσματικότητα – Αξιοπρέπεια.

Οι προγραμματικές αυτές θέσεις  θα αποτελέσουν το συμβόλαιό μας για έναν Δήμο που θα συμβάλει πρωτίστως στην ευημερία των κατοίκων του. Είμαστε εδώ ως εγγυητές του αύριο. Ερχόμαστε να θέσουμε εαυτούς στην κρίση των συνδημοτών μας για να μας εμπιστευτεί το παρόν και το μέλλον της πόλης μας. Οι ακτές μας, τα χωριά μας, τα βουνά μας είναι ο πλούτος μας που θέλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε.

Με ανιδιοτέλεια και πίστη στις αρχές και στις αξίες μας θέλουμε να καταθέσουμε ψυχή, γνώσεις, μεράκι και αφοσίωση για να κάνουμε την καθημερινότητα  καλύτερη…. για όλους!

Οι προγραμματικές θέσεις της παράταξης μας διαμορφώνονται βασισμένες στην εθελοντική προσπάθεια δεκάδων ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και αφετηρίες.

Έτσι θα αποδειχθεί στην πράξη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πεδίο σύνθεσης και συναινετικής διάθεσης, στοιχεία που αποτελούν τις προωθητικές δυνάμεις για τη λύση των προβλημάτων.

Το μανιφέστο αρχών, αξιών και δεσμεύσεων θα το διαμορφώσουμε μαζί. Δε θα ναι μια έκθεση ιδεών, ούτε δική μου, ούτε των συνεργατών μου, ούτε των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων του συνδυασμού μας. Θα γυρίσουμε τον Δήμο Κατερίνης από άκρη σε άκρη, από γειτονιά σε γειτονιά, χωριό – χωριό, σπίτι – σπίτι, θα συνδιαμορφώσουμε από κοινού το πρόγραμμά μας και θα το καταθέσουμε στην κρίση όλων! Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση.

 

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε μια πραγματικά νέα παράταξη και καλούμε όλους τους δημότες του Δήμου Κατερίνης, να μας κρίνουν, να μας συγκρίνουν και να αποφασίσουν πολύ αυστηρά, ποια διοίκηση θα εμπιστευθούν να  τους οδηγήσει στην επόμενη μέρα.

Μια δημοτική παράταξη, νέα σε ιδέες, νέα σε νοοτροπία, νέα στην κοινωνική σύνθεση.

Μια νέα παράταξη, πραγματικά ανεξάρτητη, ξεκάθαρη και ειλικρινής χωρίς δεσμεύσεις. Η μοναδική μας δέσμευση είναι αυτή που θα συμφωνήσουμε με τους πολίτες. Με όλους τους πολίτες.

Η δημοτική μας παράταξη φιλοδοξεί να γίνει μια μεγάλη κυψέλη για τη νέα γενιά και την τρίτη ηλικία, τους παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους, για τις μειοψηφίες, τους εθελοντές και τις ευπαθείς ομάδες. Μια κυψέλη που θα μας χωράει όλους!

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να δώσουμε στην πόλη που αγαπάμε και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας την αναγκαία εξωστρέφεια που δυστυχώς δεν διαθέτει και να πετύχουμε τοπική ανάπτυξη σε πλήρη αντιδιαστολή με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας που ταλαιπωρείται από συνεχείς κρίσεις.

Θα αναζητήσουμε τις απαντήσεις στα τοπικά προβλήματα στο πλαίσιο της κοινωνίας όλων των δημοτών, με βάση όχι άγονες πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά το συμφέρον των περισσότερων, στα όρια του εφικτού και με τη γνώμη των ειδικών.

Η θέληση μας δεν θα καμφθεί και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίσει αυτήν την προσπάθειά μας.

Χωρίς κομματικές ή άλλες δεσμεύσεις θα ζητήσουμε τη στήριξή όλων των συνδημοτών μας, καθώς σε αυτούς αποκλειστικά θα λογοδοτούμε για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, και σε αυτούς θα στηριζόμαστε σε όλες τις δυσκολίες που θα προκύψουν στην πορεία.

Για έναν Δήμο που δεν θα διαιρεί, αλλά θα πολλαπλασιάζει. Δε θα αφαιρεί αλλά θα προσθέτει. Και θα κάνει τους Κατερινιώτες περήφανα μέλη ενός μεγάλου, ανοικτού, ενεργού και συμμετοχικού Δήμου.

Ενός Δήμου για Όλους!

 

Φίλες κι φίλοι,

Γνωρίζετε ότι κατάγομαι πολιτικά από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια μου χαρακτηρίζεται αμιγώς από το πολιτικό μου υπόβαθρο.

Κίνητρο για την προσπάθεια αυτή είναι η βαθιά αγάπη για την περιοχή που γεννήθηκα και μεγάλωσα, η διάθεση για προσφορά και η πίστη μου ότι μπορώ να προσφέρω ένα σημαντικό απόθεμα γνώσης κι εμπειρίας που αποκόμισα τόσο ως ενεργός πολίτης, με παρουσία και στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, όσο και ως άνθρωπος του επιχειρηματικού κόσμου.

Δυστυχώς, ο Δήμος μας κινείται χωρίς προσανατολισμό προς το αύριο και χωρίς αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Επιδίωξη μου είναι να φέρουμε μια πραγματικά νέα εποχή στον Δήμο με δύο κύρια χαρακτηριστικά: Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του Δήμου και την εξωστρέφεια.

Δηλαδή την αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων που ο Δήμος μας έχει, έτσι ώστε με στοχευμένες κινήσεις να γίνει ένας σημαντικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κόμβος πολιτισμού.

Κόμβος τουρισμού.

Κόμβος επιστημών και τεχνολογίας.

Κόμβος παραγωγικότητας και επιχειρηματικότητας.

Και προσδοκώ ότι μαζί με εμένα και τον συνδυασμό «Δήμος για όλους» θα συστρατευθούν όλοι οι ενεργοί πολίτες του Δήμου μας, οι οποίοι μπορούν να εμπνευστούν από τις προοδευτικές αξίες που πρεσβεύουμε.

Θέτω τον εαυτό μου ως επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας ισότιμων πολιτών που θα κληθούν να υπηρετήσουν τους συνδημότες τους και να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη ενεργοποίησης εκείνων των δυνάμεων που μπορούν να καταστήσουν την τοπική κοινωνία του Δήμου Κατερίνης ευημερούσα. Όλων των δυνάμεων.

Δε θα αφήσουμε απολύτως κανένα περιθώριο παρέκκλισης από αυτό που η κοινωνία του Δήμου Κατερίνης θα μας αναθέσει να πράξουμε με στόχο την εξασφάλιση της ευημερίας και της προοπτικής της αυριανής μέρας. Και αυτή μας τη δέσμευση θα την τηρήσουμε με πίστη, συνέπεια και θρησκευτική ευλάβεια.

Σήμερα που ξεκινάμε, από αυτό εδώ το βήμα, απευθύνω ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες του Δήμου Κατερίνης, να δηλώσουμε όλοι μαζί με χαμόγελο και αισιοδοξία παρών στο αύριο και να δημιουργήσουμε ένα Δήμο ικανό να φιλοξενήσει τις φιλοδοξίες των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ.