Ισραήλ: Ο Νετανιάχου οριστικά νικητής των εκλογών

152
Benjamin Netanyahu

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Είναι οριστικό, παρά τις δικαστικές περιπέτειες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιστρέφει. Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Δευτέρας επιβεβαίωσαν τη νίκη του δεξιού συνασπισμού του 73χρονου πρώην πρωθυπουργού, με το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου να αποσπά 32 έδρες, την Ακροδεξιά του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ 14 έδρες και τα δύο θρησκευτικά κόμματα Σας και Ενωμένη Τορά 18 έδρες.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε 24 έδρες, συνεχάρη τον Νετανιάχου για τη νίκη του, ενώ απόλυτη κατήφεια επικρατούσε στους κόλπους της Κεντροαριστεράς. Το Εργατικό Κόμμα, κάποτε πανίσχυρο, πέρασε μετά βίας το εκλογικό όριο του 3,25% και εξέλεξε 4 βουλευτές, ενώ το αριστερό Μέρετς έμεινε για μερικές χιλιάδες ψήφους εκτός Βουλής, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις δεκαετίες.

Η επάνοδος του Νετανιάχου σημειώνεται τη στιγμή που οι ελπίδες για επίλυση του Παλαιστινιακού έμοιαζαν ήδη ανύπαρκτες. Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι από τα Κατεχόμενα έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τις αρχές του χρόνου, ενώ 20 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις Παλαιστινίων. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες σε ξεχωριστά περιστατικά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τους φόβους τους για την παρουσία του ακραίου εθνικιστή και ρατσιστή Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στην κυβέρνηση Νετανιάχου εκφράζουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. «Μία τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού θα σκληρύνει τις συνθήκες της ισραηλινής κατοχής», λέει ο Μπασάμ Σάλχε, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Ραμάλα.

Τι προβλέπει η Χαμάς

Η οργάνωση Χαμάς, από τη μεριά της, προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ισραήλ θα σημάνει περισσότερη βία. «Είναι ολοφάνερο ότι οι Ισραηλινοί επέλεξαν τον εξτρεμισμό, που σημαίνει ότι οι επιθέσεις εναντίον του λαού μας θα ενισχυθούν», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Χάζεμ Κάσεμ. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, απέφυγε να αναφερθεί στις ισραηλινές εκλογές κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου την Τετάρτη. Παρά την επ’ αόριστον αναστολή των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Αμπάς είχε συναντηθεί το καλοκαίρι με τον υπουργό Άμυνας της απερχόμενης κυβέρνησης, Μπένι Γκαντζ, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Η παλαιστινιακή ηγεσία είχε επίσης εκφράσει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις τον Σεπτέμβριο του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ υπέρ της «λύσης των δύο κρατών» στην Παλαιστίνη. «Με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το σύνθημα θα είναι: καμία ειρήνη, καμία λύση δύο κρατών, περισσότεροι παράνομοι εποικισμοί και όλη η προσοχή στραμμένη στο Ιράν», λέει η πολιτική αναλύτρια Ρεχάμ Αουντα.