Η μεγάλη Δημοσκόπηση της MRB: Τι λένε οι πολίτες για ακρίβεια, καλάθι νοικοκυριού και Ελληνοτουρκικά. Το αποτύπωμα από το σκάνδαλο Πάτση

113

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 51,9%, σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο του OPEN ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Μαύρος. Με 11% ακολουθεί το σκάνδαλο Πάτση, ενώ έπονται ανεργία, ελληνοτουρκικά και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 61,1% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο για τη συμβολή που θα έχει το καλάθι του νοικοκυριού στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,1%, έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο το ΠΑΣΟΚ που καταγράφει ποσοστό 11,5%.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 38,1% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 29,2%. Η απάντηση «κανένας» πήρε το υψηλό 25,7% ενώ ένα 7% απάντησε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό.

Ανάμεσα στο «δίπολο» Μητσοτάκης – Τσίπρας κινήθηκε και μια σειρά ερωτήσεων της δημοσκόπησης. Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ποιον έχουν εμπιστοσύνη να διαχειριστεί μια σειρά από θέματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 46% έναντι 20,6% του Αλέξη Τσίπρα στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και 37,6% έναντι 27% σε ό,τι αφορά τα θέματα ανάπτυξης.

Αναφορικά με τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 34,7% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,2% έναντι 24% και σε θέματα διαφθοράς/διαφάνειας όπως και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 30,6% έναντι 29,4% του πρωθυπουργού.

Σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, η ακρίβεια είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι. Το 51,9% των ερωτηθέντων το τοποθετεί στην πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση με ποσοστό 11% ήταν η υπόθεση Πάτση. Το θέμα της ανεργίας ακολουθεί με 10,3%, τα Ελληνοτουρκικά έπονται με ποσοστό 7,6%, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκέντρωσε ποσοστό 7,3%.

Σε ερώτηση αν η Νέα Δημοκρατία γνώριζε για το θέμα Πάτση, το 65,5% των πολιτών απάντησε ότι αυτό συνέβη, ενώ αναφορικά με τον χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης, το 50,1% θεωρεί ότι αυτός ήταν αργός και δεν κινήθηκε άμεσα η κυβερνώσα παράταξη.

Αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού», το 33% των ερωτηθέντων το κρίνει ως ένα θετικό μέτρο, ενώ το 61,1% το κρίνει αρνητικά.

Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία το 48,2% θεωρεί πως πρέπει να γίνει σκληρότερη, το 38,8% ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει ενώ το 6,1% απάντησε ότι πρέπει να γίνει λιγότερο σκληρή.