Εκλογές: Ο κύβος ερρίφθη – Αυτές είναι οι ημερομηνίες που θα στηθούν κάλπες

180

Σενάρια για ντόμινο εξελίξεων σχετικά με τις εκλογές πυροδότησαν οι τελευταίες εξελίξεις.

Η σεναριολογία, με έναν όχι ανεξήγητο λόγο, «μπλέχτηκε» και με την τελευταία απογραφή κι έτσι το «σενάριο-ξόρκι» έγινε πιο… σέξι μεταξύ των ενδιαφερομένων και των διακινητών του.

Χρονοδιάγραμμα

Ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, δεν έχει αλλάξει. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου και η δεύτερη περί τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.

Το κρίσιμο είναι μια εκλογική αναμέτρηση πριν από τις Πανελλαδικές και μια αμέσως μετά, ώστε να μείνει εκτός εκλογικού κύκλου όσο το δυνατόν περισσότερο καλοκαίρι.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θεωρείται ο πλέον κατάλληλος, ώστε αφενός να έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση του δύσκολου χειμώνα και να έχουν αποδώσει τα μέτρα, αλλά και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και αφετέρου να ελέγχεται καλύτερα ο παράλληλος εκλογικός κύκλος της Τουρκίας.

Η απογραφή

Η παράμετρος της απογραφής μπήκε τεχνηέντως στην συζήτηση, αλλά άνευ λόγου, καθώς οι επόμενες εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξει αλλαγή στον αριθμό των εδρών που αντιστοιχεί σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Η όποια συζήτηση υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσε ενδιαφερόμενους βουλευτές -απ’ όλα τα κόμματα- που εκλέγονται σε περιφέρειες, οι οποίες με τα νέα στοιχεία θα έχουν λιγότερες έδρες, όπως και από τους ενδιαφερόμενους για περιφέρειες στις οποίες θα εκλεγούν περισσότεροι βουλευτές.

Τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα βγουν τον Δεκέμβριο και βάσει της νομοθεσίας, εφόσον οι εκλογές γίνουν μετά τον Μάρτιο του 2023, θα γίνουν με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τον «μόνιμο» και τον «νόμιμο» πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας, προκύπτει ότι είναι πιθανόν να αυξηθούν οι έδρες στο Λεκανοπέδιο (σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής και στο Υπόλοιπο) και να μειωθούν οι έδρες σε κάποιες από τις πενταεδρικές έως τώρα εκλογικές περιφέρειες, όπως για παράδειγμα στη Μαγνησία.

Το ουσιώδες, το οποίο μάλλον σκοπίμως αποσιωπήθηκε, είναι ότι ούτως ή άλλως, όποια απογραφή κι αν χρησιμοποιηθεί, δεν πρόκειται να αλλάξει ο τελικός αριθμός των εδρών που θα πάρει το κάθε κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του.

Η κατανομή με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021 θεωρητικά «διευκολύνει» νέες υποψηφιότητες στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και δυσκολεύει την εκλογή στις μεσαίου μεγέθους περιφέρειες (τετραεδρικές-πενταεδρικές). Εκτός από το επικρατέστερο σενάριο εκλογές «αμέσως πριν και αμέσως μετά τις Πανελλαδικές», κάποιες μικρές πιθανότητες έχει το σενάριο του Απριλίου για τις εκλογές της απλής αναλογικής. Μάλλον θεωρητικές.

Με πληροφορίες από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ