Τροφές για πριν και μετά την προπόνηση

147

Όταν κάνουμε προπόνηση, οι αποθήκες γλυκογόνου αδειάζουν και έτσι το σώμα αναζητά άλλες πηγές ενέργειας, τους μυς μας, γι αυτό και είναι σημαντικές οι τροφές που καταναλώνουμε τόσο πριν, όσο και μετά.

Όπως αναφέρει στο dailyrecord.co.uk, η Signe Svanfeldt, επικεφαλής διατροφολόγος στην εφαρμογή υγιεινής διατροφής Lifesum, οι προπονήσεις μπορεί να φαίνονται ήδη εξαντλητικές και δυσάρεστες, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε να τις επιδεινώσετε τρώγοντας τη λάθος τροφή,  πριν ξεκινήσετε την προπόνηση.

Εκτός από στομαχικές διαταραχές, η άσκηση μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σας

Οι  καλύτερες τροφές πριν την προπόνηση

Για τη βέλτιστη απόδοση, η διατροφή είναι το κλειδί. Η λήψη αρκετής ενέργειας και θρεπτικών συστατικών – καθώς και ο χρόνος των γευμάτων – είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη απόδοση. Η Svanfeldt, συνιστά να τρώτε μερικές από τις ακόλουθες τροφές πριν από την προπόνηση.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: βρώμη, καστανό ρύζι, κριθάρι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Ακόρεστα λίπη: αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί & σπόροι

Πρωτεΐνες: ψάρι, φασόλια, φακές, πουλερικά, τυρί κότατζ, τόφου

Λαχανικά: λάχανο, λάχανο, καρότα, μελιτζάνα, μανιτάρια, μπρόκολο

Φρούτα και μούρα: μήλα, πεπόνια, μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδια, φράουλες, βατόμουρα

Όταν τρώτε κοντά στις προπονήσεις σας, λέει ότι είναι καλύτερο να εστιάσετε σε εύπεπτους υδατάνθρακες, όπως τα πορτοκάλια και τις μπανάνες, καθώς και σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το αυγό και το γιαούρτι. «Οι υδατάνθρακες χρειάζονται για να γεμίσουν τα αποθέματα γλυκογόνου, για γρήγορα προσβάσιμη ενέργεια για γρήγορες και έντονες κινήσεις και η πρωτεΐνη χρειάζεται για να τροφοδοτήσει και να θρέψει τους μύες», λέει η Svanfeldt.

Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε πριν την προπόνηση

Υπάρχουν κάποιες τροφές που καλό είναι να αποφεύγεις πριν από την προπόνησή σου, σύμφωνα με τη διατροφολόγο.

«Ακόμη και αν τα ακόρεστα υγιή λίπη (που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο) και οι φυτικές ίνες (που βρίσκονται στα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως) είναι απαραίτητα μέρη μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής, θα πρέπει να αποφεύγονται κοντά στην προπόνησή σας», είπε η Signe.

«Ο λόγος που δεν πρέπει να τρώτε πολλά λιπαρά ή τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες κοντά στην προπόνησή σας οφείλεται στο ότι επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όταν χρειάζεστε γρήγορα απορροφήσιμη ενέργεια.

«Μπορούν επίσης να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, που μπορεί να διακόψουν την απόδοσή σας».

Το συνιστώμενο χρονικό διάστημα μεταξύ του φαγητού και της άσκησης

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, ο χρόνος που τρώτε πριν από την άσκηση μπορεί να εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, το πρόγραμμα και τις προτιμήσεις σας, καθώς κάποιοι προτιμούν να ασκούνται με άδειο στομάχι, ενώ άλλοι προτιμούν να τρέφονται πριν από την άσκηση.

Ωστόσο, η ειδικός πρόσθεσε: « Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχετε ένα μεγαλύτερο, ισορροπημένο κύριο γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη μερικές ώρες πριν από την προπόνησή σας και τότε ένα μικρότερο σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες πιο κοντά στην προπόνησή σας».

Είναι επίσης σημαντικό να θρέφεις το σώμα σου μετά την προπόνηση, να ξαναγεμίζεις τις άδειες αποθήκες γλυκογόνου σου, αλλά και να θρέφεις τους μύες σου για βέλτιστη αποκατάσταση. Εάν γυμνάζεστε αργά το βράδυ, ίσως είναι καλύτερο να φάτε δείπνο πριν από την προπόνηση και μετά ένα μεγαλύτερο σνακ μετά την προπόνηση.