Ο Σεισμολόγος κ. Άκης Τσελέντης αύριο Δευτέρα 31-10-2022 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Είναι δυνατή η πρόγνωση των σεισμών?

141

Το εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για την χώρα μας αυτό θέμα, θα αναλύσει  διεξοδικά ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σεισμολόγος κ. Άκης Τσελέντης την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 στην Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Η εκδήλωση γίνεται σε Συνδιοργάνωση με την Ν.Ε ΤΕΕ Πιερίας Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Πιερίας.

Ο κ. Τσελέντης θα μιλήσει για την αξιοπιστία των διαφόρων μεθόδων και τις βασικές αρχές τους, με παραδείγματα από τον Ελλαδικό χώρο. Θα αναφερθεί για τους τρόπους της εκ των προτέρων εκτίμησης της συμπεριφοράς του πολεοδομικού ιστού μιας πόλης (σεισμικά σενάρια) σε  επίπεδο κτηρίου και την σημασία τους στον αντισεισμικό σχεδιασμό. Αλλά και στην εκτίμηση των χαρακτηριστικών των σεισμικών κυμάτων λίγο πριν φτάσουν σε μία περιοχή (έγκαιρη προειδοποίηση) που είναι ότι ποιο σύγχρονο έχει αναπτυχθεί στην σεισμολογία σε επίπεδο προειδοποίησης και παραδείγματα από την εφαρμογή του στον Ελλαδικό χώρο.

Στην έναρξη της εκδήλωσης θα ακουστούν χορωδιακά τραγούδια από την Χορωδία Εκπαιδευτικών

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας υπό την διεύθυνση του μαέστρου Δημητρίου Καραμούζα

 

Η εκδήλωση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) στις 19:00

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ   

Ο Άκης Τσελέντης γεννήθηκε στο Φισκάρδο και έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κεφαλονιά. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1978.

Συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, όπου ολοκλήρωσε το πρώτο του μεταπτυχιακό το 1979 στην Γεωφυσική από το Πανεπιστήμιο του Leeds.

Έκανε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό to 1980 στην Ηλεκτρονική στο Εθνικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1983 στη Γεωφυσική στο Imperial College του Λονδίνου. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ως γεωφυσικός στην εταιρία Schlumberger oilfield services και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Γεωλογικών και ορυκτών εξορύξεων και ως συνεργάτης ερευνητής στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωθερμίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι ΔΝτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Εθνικού Κέντρου Τσουνάμι

Καθηγ. Σεισμολογίας Παν. Αθηνών

Επίτιμο Μέλος Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών

Επισκέπτης Καθηγητής:

Παν/μιου Τόκυο

Imperial College Παν/μιου Λονδίνου

Charles University Τσεχίας

St Louis University USA