Επιτακτική η ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών ακτινιδίου στην Πιερία

501

Του Κωνσταντίνου Κουτρούπα*

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΔΟΑ, είναι η δεύτερη σε παραγωγή χώρα στο ακτινίδιο. Ειδικότερα στον νομό μας, μία από τις κύριες αγροτικές καλλιέργειες είναι αυτή του ακτινιδίου, κυρίως της ποικιλίας Hayward .

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στον κλάδο των παραγωγών ακτινιδίων επικρατεί μία ανησυχία, καθώς από τη μία πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ενέργειας και παραγωγής και από την άλλη επικρατεί μία υποτονικότητα στη ζήτηση για το προϊόν και οι λίγοι ενδιαφερόμενοι έμποροι ζητούν να αγοράσουν το φρούτο χωρίς να δώσουν τιμή ή σε πολύ χαμηλή τιμή.

Επίσης, το δραματικά αυξημένο κόστος ενέργειας πλήττει εξίσου παραγωγούς και τυποποιητές – διακινητές ακτινιδίου, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα φρούτο με εμπορική περίοδο έξι μηνών που πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο. Αυτή τη στιγμή με βάση το κόστος της ενέργειας οι επιχειρήσεις του κλάδου αδυνατούν να δώσουν προσφορές στους ξένους πελάτες αλλά και να αποθηκεύσουν το προϊόν, το πρόβλημα δε που θα δημιουργηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει μεγάλο μέρος της παραγωγής αδιάθετο (στα δέντρα).

Παράλληλα οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και το ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, που, παρά τις μέχρι τώρα ενέργειες και διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, συνεχίζει να απειλεί άμεσα τη φετινή συγκομιδή.

Η πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί άμεσα πόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος για τη στήριξη τόσο της τοπικής οικονομίας όσο και τη γενικότερη ενίσχυση της εθνικής οικονομίας της χώρας.

Οφείλει επίσης να μην κωφεύει απέναντι στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά να στηρίξει έμπρακτα τους παραγωγούς και να λάβει άμεσα μέτρα, όπως τα παρακάτω:

1️. Σταθερότητα στην τιμή του αγροτικού ρεύματος με σταθερή τιμή κιλοβατώρας αλλά και των καυσίμων ώστε να προβλεφθεί το κόστος και η τιμή πώλησης του προϊόντος.

2️. Γενναίες επιδοτήσεις, ώστε οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί να μπορούν να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία.

3️. Ολοκλήρωση της σύστασης του υποχρεωτικού μητρώου εμπόρων, που θα ενισχύσει τη διαφάνεια της εμπορικής δραστηριότητας, θα βάλει ένα τέλος στη δραστηριότητα αφερέγγυων εμπόρων και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα διάθεσης της γεωργικής παραγωγής με ασφάλεια.

Η καλλιέργεια του ακτινιδίου χρειάζεται προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα. Οι αγρότες μας δίνουν καθημερινό αγώνα ώστε το προϊόν να είναι κάθε χρόνο και καλύτερο για αυτό το λόγο και ζητούν τιμές που θα ανταποκρίνονται στους κόπους και στις επενδύσεις που έχουν κάνει.

* Ο Κωνσταντίνος Κουτρούπας είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος