Πριν βάλεις καινούργια παροχή ρεύματος, μάθε τι πρέπει να προσέξεις !

145

Πολλοί αναρωτιούνται, μέσα από αυτόν τον κυκεώνα προσφορών που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, ποια είναι αυτά τα σημεία που θα πρέπει να κοιτάξουν για να κάνουμε μία σοφή επιλογή, παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Για πολλούς αυτό είναι μία σπαζοκεφαλιά και δεν έχουν άδικο, γιατί τα νούμερα πολλές φορές σε μπερδεύουν και οι χρεώσεις αλλάζουν κάθε μήνα. Για αυτό και δεν υπάρχει μία σταθερή τιμολογιακή πολιτική από τους παρόχους, κάτι που μπερδεύει τους καταναλωτές, ακόμα και αυτούς που έχουν ευνοϊκά τιμολόγια από το παρελθόν.

Όσον αφορά λοιπόν την αλλαγή ρεύματος, από παλιό σε καινούργιο πάροχο, το βασικά πράγματα που πρέπει κάποιος να έχει στο μυαλό του και να εξετάσει προσεκτικά είναι τα εξής:

Πριν κάνει οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση, για να υπογράψει κάποιο συμβόλαιο, θα πρέπει πρώτα να καταγράψει τις κιλοβατώρες που δαπανά ετησίως, στην κατοικία του ή στην επιχείρησή του. Έπειτα να αναζητήσει προσφορές, σε όσες περισσότερες εταιρείες μπορεί να βρει στο διαδίκτυο.

Αφού πάρουμε τις προσφορές στα χέρια μας, θα πρέπει να κοιτάξουμε αν συμφωνούν με τις τρέχουσες τιμές και με τις τιμές του επόμενου μήνα, οι οποίες αναγγέλλονται κάθε 20 του τρέχοντος. Επίσης θα πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά, από στις ιστοσελίδες των εταιρειών, όλα τα ευνοϊκά προγράμματα που έχουν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα δούμε αν η προσφορά που πήραμε είναι πιο ακριβή η πιο χαμηλή από αυτά που προσφέρουν online.

Από την εξυπηρέτηση πελατών, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όποια απορία έχουμε, σχετικά με την προσφορά που μας έχει δοθεί και για οτιδήποτε δεν είναι κατανοητό. Είναι υποχρεωμένοι να μας εξηγήσουν ακόμα και την τέλεια. Μην διστάσετε να ρωτήσετε το οτιδήποτε.

Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε επίσης, είναι κάποιες κρυφές χρεώσεις που υπάρχουν σε κάθε τιμολόγιο η πακέτο προσφορών, σε όλες τις εταιρείες και που δεν φαίνονται εξαρχής.

  • Πάγιο λογαριασμό
  • Δημοτικά τέλη και δημοτικός φόρος, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε.
  • Τόκοι υπερημερίας και χαρτόσημο. για εκπρόθεσμες οφειλές που παραμένουν ανεξόφλητες.
  • Ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων.
  • Τέλος ακίνητης περιουσίας ΤΑΠ.
  • Τέλος υπέρ ΕΡΤ.
  • Συνολικό ΦΠΑ.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στο τιμολόγιο είναι οι εξής:

  • Εθνικό σύστημα μεταφοράς
  • Εθνικό δίκτυο διανομής
  • Υπηρεσία κοινής ωφέλειας

Αν θέλετε να βγάλετε κοινωνικό τιμολόγιο, θα πρέπει να ρωτήσετε για τις εκπτώσεις που δίνει κάθε εταιρεία και αν τις δικαιούστε και εσείς. Σε αυτή την περίπτωση, οι εκπτώσεις που δίνουν οι εταιρείες, ακόμα και για τη συνέπεια πληρωμών, δεν υπάγονται συνήθως στα κοινωνικά τιμολόγια. Προσπαθήστε να ρωτήσετε, αν μπορείτε να εισάγετε μόνοι σας τον αριθμό κατανάλωσης σε κιλοβατώρες στο σύστημα της εταιρείας μέσα από την σελίδα της στο Internet και αν μπορείτε να έχετε εξοφλητικό λογαριασμό, για κάθε μήνα και όχι έναντι, για να ξέρετε τι σας χρεώνουν και τι πληρώνετε κάθε φορά.

Έχοντας σαν μπούσουλα τα παραπάνω, θα μπορέσετε εύκολα να αξιολογήσετε τις προσφορές, που θα πάρετε από κάθε εταιρεία και τα οικονομικά πακέτα που θα σας προσφέρουν για να κλείσετε ένα αξιόπιστο συμβόλαιο, χωρίς κρυφές χρεώσεις και σαθρά σημεία, που θα σας κάνουν τη ζωή δυσκολότερη και στο τέλος δεν θα ξέρετε τι πληρώνετε.