Μήνυμα Σολτς στην Τουρκία: Όλα τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

147

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται το ενεργειακό και η τουρκική προκλητικότητα.

Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι επίσης οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σολτς υποστήριξε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη δυνατότητες και αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών.

Αφού ο γερμανός καγκελάριος επεσήμανε πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για τις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) αλλά για όλη την Ευρώπη και τη Βορειοατλαναντική Συμμαχία, τόνισε πως τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών:

Μητσοτάκης: Κρίμα που ο Ερντογάν «δηλητηριάζει» τις σχέσεις μας με ψέματα
Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι κρίμα ο Ερντογάν να μην βλέπει ότι οδηγείται σε αδιέξοδο όταν «δηλητηριάζει» τις σχέσεις μας με ψέματα.

«Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα περιφρουρεί τα σύνορα» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αντιτάσσουμε στην τουρκική προκλητικότητα το Δίκαιο της Θάλασσας με οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Κάνοντας αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο πρωθυποργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλαδας να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Γερμανός Καγκελάριος ξεναγήθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Ακρόπολη.