ΚΚΕ – Τ.Ε. Πιερίας: Καταστροφές λόγω χαλαζόπτωσης στις ρυζοκαλλιέργειες του Αιγινίου στην Π.Ε. Πιερίας

162
φωτο αρχείου

Η καταστροφική χαλαζόπτωση την Κυριακή 2 Οκτώβρη 2022 προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στις ρυζοκαλλιέργειες του Αιγινίου στην Π.Ε. Πιερίας.

Το χαλάζι χτύπησε την περίοδο του θερισμού, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα, τα οποία τις επόμενες μέρες ή ακόμα και ώρες ήταν προγραμματισμένο να θεριστούν, υπέστησαν τελικά ολική καταστροφή. Η πιο πάνω κατάσταση δημιουργεί τεράστιο πλήγμα στο εισόδημά ρυζοπαραγωγών.

Οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο αφού μένουν χωρίς παραγωγή και  εισόδημα τη στιγμή που έχουν καταβάλλει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα τα οποία έχουν τριπλασιαστεί (πετρέλαιο-λιπάσματα-αγροτικά εφόδια).

Με βάση όλα τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η  κυβέρνησή ώστε:

  • Να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%, με άμεση προκαταβολή για την απώλεια του εισοδήματος που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάσει τις ανάγκες,
  • Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την αποζημίωσή τους από τις ζημιές της παραγωγής τους.
  • Να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιχαλαζικής προστασίας.