O Μητροπολίτης Λεμεσού π. Αθανάσιος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 24-10-2022

250

Πανηγυρική θα είναι η έναρξη της 34ης Ακαδημαϊκής χρονιάς για το 2022-2023 της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 24ης Οκτωβρίου 2022 στις 19:00 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού π. Αθανάσιο.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα «ανοίξει» η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν.Πιερίας «Ο Όσιος Διονύσιος εν Ολύμπω»

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού θα αναφερθεί στην προσωπικότητα του γέροντος του μακαριστού Ιωσήφ του Βατοπαιδινού ο οποίος έκανε την αποταγή του στην ηλικία των 16 ετών το καλοκαίρι του 1937 στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου στην Κύπρο. Στην μοναχική κουρά του πήρε το όνομα Σωφρόνιος και έζησε στην Μονή για 10 περίπου χρόνια. Στην συνέχεια πήγε για το Άγιον Όρος για υψηλότερη πνευματική ζωή όπου συνδέθηκε με τον γέροντα του τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή».

Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής είχε φθάσει στο επίπεδο να είναι έμπλεος θείας Χάριτος και να μπορεί να την μεταδίδει στους μαθητές του. Ο Γέροντάς  Ιωσήφ έζησε σαν υποτακτικός του Γέροντος Ιωσήφ, συνέχισε  την πνευματική εργασία πού παρέλαβε από τον Γέροντά του, έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του ως ησυχαστής. Επεδίωκε την αφάνεια. Δεν ζήτησε ανθρωπίνους επαίνους και δόξες. Δεχόταν με ταπείνωση, ανεξικακία και χωρίς γογγυσμό την περιφρόνηση, την καταφρόνηση, την εξουθένωση, τις κατηγορίες, τις συκοφαντίες. Είχε «σπλάχνα οικτιρμών» και η καρδιά του χωρούσε και συγχωρούσε όλους, διότι είχε χωρέσει μέσα του τον Χριστό.

Κοιμήθηκε την 1η Ιουλίου του 2009 και αμέσως μετά την κοίμησή του επήλθε και το πρώτο θαύμα του Γέροντος Ιωσήφ  του Βατοπαιδινού. Την ώρα της κοίμησής του είχε μείνει με το στόμα μισάνοιχτο. Όταν ήρθε η ώρα να ετοιμαστεί σύμφωνα με το μοναχικό τυπικό, ο Γέροντας Εφραίμ  έδωσε εντολή να αφήσουν το πρόσωπο ακάλυπτο. Οι πατέρες προσπάθησαν να κλείσουν το στόμα του, όμως αυτό δεν έκλεινε. Τον έραψαν στο μοναχικό μανδύα, όπως είθισται και στη συνέχεια έκοψαν το ύφασμα γύρω από το πρόσωπό του, κατά την εντολή του Γέροντος Εφραίμ και τότε βρήκαν, μιάμιση ώρα μετά την κοίμησή του, τον Γέροντα Ιωσήφ χαμογελαστό!

Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε πριν ένα χρόνο στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου την 20η Οκτωβρίου 2021 από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού π. Αθανάσιο. Τα επίλοιπα στην ζωντανή συζήτηση με τον ομιλητή που θα ακολουθήσει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πανιερώτατος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1959. Ο πατέρας του κοιμήθηκε όταν ήταν παιδάκι δέκα ετών. Η οικογένειά του δεν είχε σχέση με την εκκλησία, αλλά ο ίδιος άρχισε από παιδί να έχει επαφή με την εκκλησία. Ήθελε  να γίνει ιερέας, γιατί δεν ήξερε για τον μοναχισμό. Κάποια στιγμή  είδε στην τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ για την Ιερά Μονή Κύκκου, και εκεί αισθάνθηκε πως θέλει να ζήσει αυτή τη ζωή.  Στο Άγιο Όρος πήγε πρώτη φορά το 1976, όταν πήγε να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη στο πανεπιστήμιο. Συνδέθηκε με το Άγιο Όρος και έμεινε εκεί από το 1976 μέχρι το 1992. Συνδέθηκε με τον γέροντα του π. Ιωσήφ  Βατοπαιδινό, τον Άγιο Παΐσιο, τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη και τον Άγιο Πορφύριο. Στην Κύπρο επέστρεψε το 1992 ώς ηγούμενος της Ι.Μ. Μαχαιρά ύστερα από αίτημα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α’ και το 1999 εξελέγη Μητροπολίτης Λεμεσού. Το έργο στην μητρόπολη πολύπλευρο και πολυσήμαντο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθημερινά προσφέρονται 2100 μερίδες φαγητού.