Agrotica 2022: Ημερίδα για τη βιωσιμότητα στην αγροδιατροφική αλυσίδα

173

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2022- Εκδήλωση, στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, με θέμα «Βιωσιμότητα και καινοτομία στην αγροδιατροφική αλυσίδα – Οι δράσεις για το μέλλον» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, στην Αίθουσα «Ολυμπιάς», στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης στις 12:00. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν τo Smart Agro Hub, το EIT Food, οι INDUSTRY DISRUPTORS GAME CHANGERS (ID-GC) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ημερίδα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και θα παρουσιάσουν λύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας.

Μέσα από δυναμικές θεματικές θα αναδειχθούν οι βιώσιμες πρακτικές στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, οι προκλήσεις για την αγροδιατροφική αλυσίδα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα τεχνολογικά εργαλεία βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στον χώρο της αγροκαλλιέργειας.

Μεταξύ άλλων, θα αναπτυχθούν ενότητες για τις στρατηγικές βιωσιμότητας στη μόδα και για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον κλάδο, για τη βιωσιμότητα στη θαλάσσια παραγωγή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτομία για το μέλλον της ζωικής παραγωγής.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γεώργιος Γεωργαντάς, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκδήλωση εδώ.

Λίγα Λόγια για το EIT και το ΕΙΤ Food

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) είναι ένας οργανισμός της Ε.Ε., που ιδρύθηκε με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας για ανάπτυξη καινοτομίας στην Ευρώπη. Το ΕΙΤ προωθεί την καινοτομία μέσω της διασύνδεσης των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα με στόχο την ανάπτυξη λύσεων που απαντούν σε επείγουσες παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το EIT Food είναι μία από τις 8 κοινότητες καινοτομίας του ΕΙΤ (Climate, Innovation Communities, Digital, Health, InnoEnergy, Manufacturing, RawMaterials, UrbanMobility) και εστιάζει στην καινοτομία στον τομέα τροφίμων. Στην Ελλάδα το ΕΙΤ Food εκπροσωπείται από τον οργανισμό Industry Disruptors – Game Changers και έχει ως εκπαιδευτικό συνεργάτη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που συναποτελούν το τοπικό EIT Food HUB.

Λίγα Λόγια για το Smart Agro Hub

Το Smart Agro Hub, ένα κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της ευφυούς γεωργίας, αποτελεί μια νέα, φιλόδοξη και δυναμική πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με καινοτόμες ελληνικές εταιρείες αγροτεχνολογίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, κυκλικής οικονομίας, ενέργειας και ψηφιακής τεχνολογίας.

Το Smart Agro Hub έχει πολυετή πείρα στον αγροδιατροφικό τομέα έχοντας αναπτύξει ισχυρή σχέση με εκατοντάδες ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της γεωργίας, με αγροδιατροφικές και αγροχημικές εταιρείες, με αγρότες και ενώσεις, καθώς και γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους. Αξιοποιώντας το εδραιωμένο δίκτυο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και των 12 ιδιωτικών εταιρειών που συμμετέχουν στο SAH, η εταιρεία επεκτείνει τις συνδέσεις της στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη. Τέλος, χάρη στη συμμετοχή του προσωπικού του σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, το Smart Agro Hub κατέχει σημαντική εμπειρία στη διοργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης, που προωθούν την ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα, τη μηδενική ρύπανση στην αγροδιατροφή και την αγροοικολογία. Η ομάδα διαχείρισης καινοτομίας της εταιρείας διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία στην οργάνωση και την ανάπτυξη ολιστικών στρατηγικών διάδοσης, επικοινωνίας και εκμετάλλευσης, ανοίγοντας το δρόμο, ώστε οι καινοτόμες λύσεις να φτάσουν στην αγορά.

Λίγα λόγια για τους (IDGC)

Οι Industry Disruptors Game Changers (IDGC) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που ιδρύθηκε με το όραμα της δημιουργίας ενός εξωστρεφούς οικοσυστήματος που ενθαρρύνει & αναδεικνύει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω πρωτοβουλιών που ενδυναμώνουν την καινοτομία με στόχο τη δημιουργία και υποστήριξη βιώσιμων εταιρειών και την ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που φέρνει σε επαφή νέους επιχειρηματίες με επενδυτές, ηγέτες της βιομηχανίας και φορείς.

Από το 2012, οι IDGC έχουν επιτύχει οργανική ανάπτυξη σε περισσότερες από 64 χώρες σε 5 ηπείρους. Η στρατηγική των IDGC εστιάζει σε τομείς της βιομηχανίας που προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μέσω της εκμετάλλευσης των μοναδικών χαρακτηριστικών και του επιχειρηματικού δυναμικού της περιοχής και συγκεκριμένα, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την ενέργεια και ιδιαίτερα τις καθαρές πηγές ενέργειας, την δημιουργική βιομηχανία και την υγεία, ενώ η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες (ICT) αποτελούν οριζόντια προτεραιότητα.