Τσιόδρας: Αποτύχαμε παταγωδώς γιατί δεν εμπιστευθήκαμε την επιστήμη, αλλά την ιδεοληψία μας

Τα σενάρια για το μέλλον της πανδημίας

101

Στα τέσσερα σενάρια για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη στάση του κόσμου απέναντι στην επιστήμη.

Μιλώντας στην ημερίδα του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», τόνισε ότι με τα εμβόλια σώθηκαν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, αναφέρθηκε στις συνέπειες του long covid και μίλησε για την ευρεία ανοσία που άφησε στον πληθυσμό η Όμικρον.  Ανέφερε ότι ο long covid καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων και πως μελέτη έδειξε ότι 17 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν long covid. Δήλωσε επίσης ότι «αποτύχαμε παταγωδώς γιατί δεν εμπιστευθήκαμε την επιστήμη, αλλά την ιδεοληψία μας».

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου (public perception). Κάτι που αποτύχαμε. Παταγωδώς” και συμπλήρωσε: “Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή βγήκαν όλοι οι άλλοι; Αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας. Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στο γιατρό, στον επιστήμονα, στον ειδικό οποίος θα αναλύσει την επικοινωνία κινδύνου. Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις και ακόμα ζούμε».

Τόνισε επίσης πως πρέπει «να ενισχυθούν τα συστήματα επιτήρησης γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος για νέες πανδημίες». Στη συνέχεια είπε ότι «η επείγουσα φάση υποχωρεί και με τις τρεις δόσεις εμβολίων σώθηκαν παγκοσμίως 20 εκατομμύρια ζωές και στη χώρα μας 40.000, ενώ η Όμικρον έχει αφήσει ευρεία ανοσία στον πληθυσμό».

Τσιόδρας: Τέσσερα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας

Ο κ .Τσιόδρας παρουσίασε τρία απαισιόδοξα σενάρια και ένα αισιόδοξο για την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με το πρώτο ανησυχητικό σενάριο, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ολοένα και περισσότερες νέες παραλλαγές του κοροναϊού, κάτι που σημαίνει ότι σταδιακά θα χάνουμε την ανοσία που με τόσο κόπο αποκτήσαμε.

Εάν αυτό το σενάριο επικρατήσει τότε «είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε νέα εμβόλια» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αναφέρθηκε στα στελέχη της Όμικρον που θα μας απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

-το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο διαφεύγει από την προστασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
-το στέλεχος ΒΑ.4.6, το οποίο αρχίζει να κυριαρχεί στις ΗΠΑ έναντι της Όμικρον 5 (ΒΑ.5) και
-το στέλεχος ΧΒΒ, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στη Σιγκαπούρη
Στην Ελλάδα όπως προκύπτει από το δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης των παραλλαγών του SARS-CoV-2, κυρίαρχη είναι η μετάλλαξη Όμικρον 5 (ΒΑ.5) και σε ποσοστό 98%.

Σύμφωνα με το δεύτερο κακό σενάριο, υπάρχει περίπτωση παράλληλης συνύπαρξης κοροναϊού και γρίπης, κάτι που απειλεί ιδιαίτερα το βόρειο Ημισφαίριο, το οποίο εισέρχεται στον χειμώνα, και μαζί με αυτό και τη χώρα μας.

Το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό, καθώς μέχρι πρότινος η επιδημία της γρίπης είχε εξαφανιστεί. Τώρα, όμως, και από τα στοιχεία που μας έρχονται από τον χειμώνα και τη γρίπη που «επισκέφθηκε» φέτος το Νότιο Ημισφαίριο νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά και νωρίτερα από τον κοροναϊό, προκάλεσε μεγάλη επιδημία, με 250.000 περιστατικά και πολλούς θανάτους.

Αν και παραμένει ένα σενάριο, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, εάν επικρατήσει παράλληλη επιδημία γρίπη – κοροναϊού θα υπάρχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό άνω των 60 ετών. Έτσι, έκρουσε για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτές τις ηλικίες και ζήτησε από τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν άμεσα με το εμβόλιο της γρίπης, προκειμένου να προλάβουν το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η επιδημία γρίπης.

Στο τρίτο κακό σενάριο δεν αποκλείεται σε μια πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού, να μην αξιοποιηθούν επαρκώς τα όπλα της επιστήμης, δηλαδή τα εμβόλια και οι πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της Covid-19.

«Γνωρίζουμε πλέον ότι το όφελος τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από τις αντιικές θεραπείες είναι τεράστιο για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο καθηγητής.

Το καλό σενάριο 

Το τέταρτο σενάριο και αισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνει δύο σκέλη: Στο πρώτο σκέλος, όλα τα στελέχη που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα θα είναι παρακλάδια της Όμικρον, για την οποία έχουν ήδη αποκτήσει μεγάλη ανοσία, αλλά και τα εμβόλια «πιάνουν» τις μεταλλάξεις.

Στο δεύτερο σκέλος, οι κοινωνίες θα επανέλθουν την κανονικότητα τηρώντας τα στοιχειώδη μέτρα που απαιτούνται για τον έλεγχο της πανδημίας, με σκοπό να προστατευθούν οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι που εξακολουθούν να κινδυνεύουν. «Προσωπικά βλέπω μια νέα αρχή. Και αυτή περιλαμβάνει τη διαχείριση όλων των προκλήσεων που μας άφησε η πανδημία καθώς υποχωρεί. Είναι σαφές ότι αφήσαμε πίσω μας την επείγουσα φάση της πανδημίας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό ως επιστήμονες και ως πολίτες» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.