Τραγωδία στην Τουρκία: Είκοσιπέντε νεκροί έπειτα από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

62

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από δέκα τραυματίστηκαν από την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της  περιοχής Μπαρτίν  στην Αμάσρα της βορειοδυτικής Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού οι νεκροί είναι 25, ενώ άλλοι 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την κυβερνήτη της επαρχίας, Νουρτάτς Αρσλάν, μετέδωσαν ότι 49 εργάτες έχουν εγκλωβιστεί στις στοές.

Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα, ανέφερε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας, ανακαλώντας μια πρώτη ανακοίνωση όπου δήλωνε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από έναν μετασχηματιστή.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η έκρηξη μπορεί να οφείλεται σε ανάφλεξη εύφλεκτου αερίου εντός του ορυχείου.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε βάθος 300 μέτρων από την είσοδο του ορυχείου, γύρω στις 18.15, τοπική ώρα. Η Νουρτάτς Αρσλάν είπε ότι 44 άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε βάθος 300 μέτρων και άλλοι 5 σε βάθος 350 μέτρων.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, συγγενείς των ανθρακωρύχων παρακολουθούν τις προσπάθειες των διασωστών. Ορισμένοι εργάτες ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν με φορεία σε ασθενοφόρα. Σύμφωνα με την Αρσλάν, οκτώ κατάφεραν να βγουν από τις στοές μόνοι τους.

Η εισαγγελία του Μπαρτίν έχει ξεκινήσει έρευνα για το δυστύχημα.

Στην περιοχή μετέβησαν άμεσα ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατόπιν εντολής του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη χειρότερη καταστροφή σε ορυχείο της Τουρκίας, συνολικά 301 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2014 σε πυρκαγιά μέσα σε ανθρακωρυχείο στην πόλη Σόμα, στη δυτική Τουρκία.