Μπ. Σκούφα: «Οι αγρότες της Πιερίας βιώνουν την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, ενώ γίνονται καθημερινά μάρτυρες της καταστροφής των καλλιεργειών τους»

117

Στο έλεος των εμπόρων, των ασθενειών αλλά και της κυβερνητικής αδράνειας βρίσκονται οι αγρότες της Πιερίας, που βιώνουν την εγκατάλειψη, την οικονομική «αιμορραγία», ενώ γίνονται μάρτυρες της καταστροφής των καλλιεργειών τους.

Το σημαντικότατο αυτό θέμα, επαναφέρει για μια ακόμη φορά στη Βουλή με κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που ταλανίζουν τους αγρότες του νομού.

Καστανοπαραγωγοί: 70% καταστροφή σε 7.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα

Οι παραγωγοί της Πιερίας «χτυπήθηκαν» σε τρία βασικά προϊόντα που καλλιεργούνται στο νομό. Συγκεκριμένα σημαντικό πλήγμα έχουν δεχθεί οι καστανοπαραγωγοί από τον μύκητα Gnomoniopsis smithogilvyi που προκαλεί την ασθένεια «φαιά σήψη καστάνου».Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από την Βουλεύτρια Πιερίας με παρεμβάσεις τον Οκτώβριο του 2020, τον Μάιο του 2021 και εκ νέου παρέμβαση τον Ιούλιο 2021. Οι προσβεβλημένοι από τη «φαιά σήψη καστάνου» καρποί παραμένουν στιλπνοί, χωρίς να εμφανίζουν εξωτερικά συμπτώματα που να προδίδουν την πλήρη καταστροφή του ενδοσπερμίου (της ψίχας), εσωτερικά. Έτσι ο καρπός μένει αμάζευτος σε ποσοστό 70% από τα 7.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, για να γίνει τροφή ζώων, ενώ όσες ελάχιστες παραγωγές αγοράζονται από εμπόρους, αυτό γίνεται σε εξευτελιστικές τιμές των 0,50 και 0,60 λεπτών εδώ και 4 έτη. Επιπλέον, μετά από 1,5 χρόνο από την αρχική κατάθεση αιτήματος χρηματοδότησης οικονομοτεχνικής μελέτης για την καταπολέμηση της φαιάς σήψης του καστάνου από πλευράς του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και τη σχετική επικαιροποίησή της λίγους μήνες μετά, δεν έχει υπάρξει ακόμη η απαιτούμενη απάντηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σταφυλοπαραγωγοί: 2.500 στρέμματα παραγωγής της ποικιλίας Crimson μη εμπορεύσιμα

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα, παράλληλα υποφέρουν και οι σταφυλοπαραγωγοί της Πιερίας-της ποικιλίας Crimson σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά και όλων των υπόλοιπων ποικιλιών – από την καταστροφή της παραγωγής εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων ή και χαλαζοπτώσεων, που λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν «συμβαδίζουν» πλέον με την εποχή της ανθοφορίας και της ανάπτυξης των καρπών. Μεγάλο ποσοστό από τα 2.500 στρέμματα παραγωγής της ποικιλίας Crimson είναι φέτος μη εμπορεύσιμα.

Ακτινίδιο: Περίοδος συγκομιδής χωρίς εικόνα της τιμής πώλησης

Τέλος, όσον αφορά το «χρυσάφι της Πιερίας», το πιερικό ακτινίδιο, η περίοδος συγκομιδής έχει φτάσει, ενώ οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν ακόμη συγκεκριμένες τιμές πώλησης για το προϊόν τους.

«Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παραγωγών είναι η ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους απέναντι στην ασυδοσία των εμπόρων και η εξεύρεση συμβιβαστικής, αμοιβαίως επωφελούς λύσης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, όπως και η επείγουσα κι άκρως απαραίτητη αναδιαμόρφωση του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ», υπογραμμίζει η Βουλεύτρια Πιερίας και προσθέτει ότι είναι επιβεβλημένη η οικονομική στήριξη των αγροτών, τόσο για την απώλεια εισοδήματος από τις καταστροφές της παραγωγής τους, όσο και για την μετάβασή τους σε άλλες ανθεκτικότερες καλλιέργειες (αναδιάρθρωση) και ως ότου αυτές αποδώσουν οικονομικά.

Ερωτήματα

Η κα Σκούφα ζητά ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία αναδιαμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς επίσης και αν θα ανταποκριθεί θετικά και μέσα σε δεδομένα χρονικά πλαίσια η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ώστε και να χρηματοδοτηθεί η έρευνα του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για την καταπολέμηση της ασθένειας της φαιάς σήψης καστάνου και να αποζημιωθεί και στηριχθεί το σύνολο των πληττόμενων παραγωγών καστάνου και σταφυλιού στην Πιερία.