15 Οκτωβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών

151

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών είναι μια ετήσια παγκόσμια ημέρα, καθιερωμένη από το 2008 και αφιερωμένη στην προώθηση του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι ως έναν εύκολο, αποτελεσματικό και προσιτό τρόπο για την πρόληψη ασθενειών και τη διάσωση ζωών.

Μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες κατακλύζουν τα χέρια μας. Το νερό από μόνο του δεν τα απομακρύνει, όμως η χρήση σαπουνιού βοηθά στη διάσπαση των λιπών που βρίσκονται στα χέρια μας και μεταφέρουν τα μικρόβια. Το σαπούνι διευκολύνει επίσης την τριβή με την οποία απομακρύνονται μηχανικά τα μικρόβια από τα χέρια και έτσι αυτά στη συνέχεια μπορούν να ξεπλυθούν με το νερό.

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι το κλειδί για την προστασία της δημόσιας υγείας και οδηγεί σε οφέλη στη διατροφή, την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη και πολλά άλλα. Ωστόσο, τα πολλά οφέλη που σχετίζονται με αυτό είναι προσβάσιμα μόνο όταν το πλύσιμο των χεριών εφαρμόζεται την κατάλληλη στιγμή, με τη σωστή μέθοδο και τεχνική.

Συμβουλές για το σωστό πλύσιμο των χεριών

  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, όταν είναι λερωμένα, μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν και μετά το γεύμα, μετά την επαφή με δημόσια αντικείμενα.
  • Τα πλένουμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ώστε να καταπολεμηθούν τα μικρόβια.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα σαπούνι. Η χρήση απλού σαπουνιού είναι αρκετή, καθώς είναι εξίσου αποτελεσματικό με το αντισηπτικό σαπούνι.
  • Ξεπλένουμε τα χέρια με άφθονο νερό.
  • Η θερμοκρασία του νερού δεν είναι σημαντική, ωστόσο δεν πρέπει να είναι τόσο ζεστό ώστε να προκαλέσει ευαισθησία και φθορά στο δέρμα.
  • Τα στεγνώνουμε πολύ καλά με πετσέτα ή με αέρα πριν ακουμπήσουμε ξανά ο,τιδήποτε.