Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου: «Με 60.000.000 ευρώ στηρίζει η Κυβέρνηση τους αγρότες για την αγορά λιπασμάτων» ​

233

Υλοποιείται σήμερα η σχετική εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, για επιδότηση του αγροτικού τομέα με 60 εκατομμύρια Ευρώ για αγορά λιπασμάτων.

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, προβλέπεται η χορήγηση ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, καθώς και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 60 εκατομμυρίων Ευρώ.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη, και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά, ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού η προνοιακού χαρακτήρα.

Με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καθοριστούν η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους παραγωγούς μας στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία.