Από το τμήμα «Ολύμπιος Ζευς» Κατερίνης-ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ – Βραδιά τιμής στον Αστροφυσικό Σταμάτιο Κριμιζή

204
????????????????????????????????????

Του Περικλή Χατζηγιάννη,

Βραδιά τιμής στον διαπρεπή αστροφυσικό, ακαδημαϊκό και πρωτοπόρο ερευνητή των σπουδαιότερων επιστημονικών προγραμμάτων της NASA, Δρ Σταμάτιο Κριμιζή, παρέθεσε το τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.

Ο κ. Κριμιζής, φιλοξενούμενος του τοπικού τμήματος της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκπαιδευτικής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & το τμήμα «Ολύμπιος Ζευς» της Κατερίνης την επόμενη ημέρα. Ανέπτυξε το θέμα: «Γνώση στην εποχή του διαστήματος. Όραμα. Συνεργατική μάθηση. Αξίες. ‘Ήθος.»

Η ημερίδα αποτέλεσε μέρος της συνεργασίας της οργάνωσης με τον εκπαιδευτικό φορέα, η οποία περιελάμβανε πέρα της ομιλίας, την επιβράβευση από το τμήμα των πέντε καλύτερων κειμένων του μαθητικού διαγωνισμού με αναφορά στο βιβλίο «Πρότυπα Ζωής» του ακαδημαϊκού, πολιτικού μηχανικού, αρθρογράφου και συγγραφέα, Θεοδόση Τάσιου και με θεματολόγιο «5 μαθήματα ζωής».

Η όλη δράση αποτελεί το επιστέγασμα που επιδεικνύει διαχρονικά η οικογένεια της ΑΧΕΠΑ στους τομείς της εκπαίδευσης και αριστείας.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Στην προσφώνηση του ο πρόεδρος του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, ιατρός Δρ Παναγιώτης Ταρενίδης, καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τον κ. Κριμιζή για την αποδοχή της πρόσκλησης, επισήμανε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για το τμήμα μας η παρουσία του επιφανούς επιστήμονα, τόσο απόψε όσο και στην εκδήλωση του μαθητικού διαγωνισμού που θα είναι ομιλητής. Και με αυτή τη δράση δικαιώνεται ο λόγος της ύπαρξής μας. Είναι ίσως η κορυφαία στιγμή της διαδρομής μας καθότι στο μέρος εδώ, κάτω από τον Όλυμπο όπου ο Μύτικας σ αποτελεί την κορυφή του, έτσι και εμείς έχουμε ως στόχο κορυφής, την αριστεία και την ηθική. Ιδιότητες που καλύτερα από όλους τις συμπυκνώνει στο πρόσωπό του ο κ. Κριμιζής.»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Ταρενίδης, αναφέρθηκε στην ευτυχή συγκυρία να βρίσκεται στη βραδιά και ο συντοπίτης μας διαπρεπής αστροφυσικός, Θωμάς Μπίσμπας με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα που δήλωσε μαθητής και θαυμαστής του καθηγητή Κριμιζή και τυχερός που παρευρίσκεται στο δείπνο τιμής λίγες μέρες πριν την αναχώρηση του στο εξωτερικό .

Την προσωπικότητα του διαπρεπούς Έλληνα επιστήμονα, σκιαγράφησε με την διττή ιδιότητα, τόσο ως μέλος του τμήματος, όσο και ως προϊστάμενος διοικητών θεμάτων της Διεύθυνσης  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντώνιος Αθανασιάδης, που επωμίστηκε το οργανωτικό και συντονιστικό έργο της εκδήλωσης, τονίζοντας: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Πιερία η παρουσία του κ. Κριμιζή, ο οποίος θα μιλήσει στις μαθήτριες και τους μαθητές μας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και του 3ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, με θέμα τη διαμόρφωση προτύπων ζωής στην περίοδο της εφηβείας. Ένα κατ εξοχή πρότυπο ζωής που το εκφράζει στη διαχρονική του διαδρομή είναι και ο κ. καθηγητής. Τον ευχαριστούμε για την παρουσία του και την αποδοχή της πρόσκλησής μας,»

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΥ

Στην αντιφώνησή του ο αστροφυσικός, ακαδημαϊκός και ερευνητής των σπουδαιότερων επιστημονικών προγραμμάτων της NASA, Δρ Σταμάτιος Κριμιζής, πρωτίστως ευχαρίστησε για τα θερμά λόγια που του απηύθυναν οι κ. Ταρενίδης και Αθανασιάδης, γνωστοποίησε ότι και ο ίδιος είναι μέλος της ΑΧΕΠΑ, στάθηκε σε ιστορικά γεγονότα όπου η συμβολή της οργάνωσης  και οι παρεμβάσεις της βοήθησαν σημαντικά τα Ελληνικά ζητήματα, κυρίως στο θέμα της Κύπρου, καταλήγοντας: «Ο ρόλος της ΑΧΕΠΑ είναι κομβικός. Χαίρομαι που υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοια δραστήρια τμήμα, όπως αυτό της Κατερίνης. Θεωρώ ότι με την κοινωνική συνοχή που σας διακρίνει θα προωθήσετε με επιτυχία τα θέματα του Ελληνισμού.»

Λαμβάνοντας από τον κ. Ταρενίδη ως ανάμνηση της βραδιάς τιμής προς το πρόσωπό του, αντίγραφο της προτομής του Δία, ο κ. Κριμιζής, χαριτολογώντας, είπε: «Ευτυχής συγκυρία απόψε. Και αυτό γιατί που απονείματε την προτομή του Δία, μιας και από όλους τους πλανήτες που μέσω των επιστημονικών μου οργάνων υλοποιούσα την ερευνά μου, ο Δίας ήταν ο πιο αγαπημένος μου. Σας ευχαριστώ.»

Στη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Dion Resort, εκτός από τα παρόντα μέλη του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, εκλήθησαν και τίμησαν τη βραδιά με την παρουσία τους, ο συμπολίτης μας  καθηγητής αστροφυσικής, Θωμάς Μπίσμπας και ο αρωγός στις πολιτιστικές δραστηριότητες του τμήματος και ο επίτιμος πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, μετά των συζύγων τους. Καθώς επίσης ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ.  Σπυρίδων Κρήτας και ο πρόεδρος του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Πιερίας Μιχάλης Φαργκάνης.

Η εκδήλωση διανθίστηκε μουσικά από το καλλιτεχνικό δίδυμο, Δήμητρα Κιγιτζή στο τραγούδι και τον συνθέτη και τραγουδιστή, Γεώργιο Κοσίδη.