Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στην Πράγα: Το ψυχρό κλίμα και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

173

Δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα -ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια που συμμετείχε, ούτε στις διμερείς επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό υπογραμμίζουν πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας παράλληλα ότι το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου.

Κατά την παρέμβαση του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος, λέγοντας ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αυτή είναι, άλλωστε, και η πάγια τακτική της Αθήνας -δεν ακολουθεί την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας αλλά αποδομεί σημείο προς σημείο τις προκλήσεις της.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου.

Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι:

«H Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει εκ νέου σήμερα τους ομολόγους του για το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας ενώ θα θέσει στο «τραπέζι» και όλες τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου που δυναμιτίζουν το κλίμα και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει εκ νέου σήμερα τους ομολόγους του για την  αναθεωρητική ατζέντα του Τούρκου προέδρου ενώ θα θέσει στο «τραπέζι» και όλες τις ενέργειες της Άγκυρας που δυναμιτίζουν το κλίμα και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Εκτός από το μεταναστευτικό και τις ανυπόστατες αιτιάσεις για τα ελληνικά νησιά, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην απόπειρα αναβίωσης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου -μια κίνηση που ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι ιδιαίτερα αρνητικό στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία.