Μαρία Μίχου: “Μεγάλη η  αγωνία για τον επερχόμενο χειμώνα με την καταιγίδα της ακρίβειας”

από την επίσκεψη στην 11η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας

166

Στις  28 Σεπτεμβρίου 2022  έριξε αυλαία η 11η Εμποροβιοτεχνική έκθεση Πιερίας – Κεντρικής Μακεδονίας 2022, η οποία επέστρεψε δυναμικά, μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Η  συμμετοχή κρίθηκε πολύ ικανοποιητική  σε μια δύσκολη εποχή για την επιχειρηματικότητα και πολλοί έμποροι και παραγωγοί έδωσαν το παρών τους.

Πέρα από την συμμετοχή στα εγκαίνια της έκθεσης ενδιαφέρον είχε και η επίσκεψη  μου την περασμένη Τρίτη γιατί είχα την ευκαιρία να δω πολλούς εκθέτες και να  ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τις προσδοκίες τους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Είναι μεγάλη η  αγωνία για τον επερχόμενο χειμώνα με την καταιγίδα της ακρίβειας που προμηνύεται ιδιαίτερα λόγω του κόστους της ενέργειας που πυροδοτεί μεγάλες αυξήσεις και στα υπόλοιπα προϊόντα. Αυτή η εξέλιξη επηρεάζει και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων εξαιτίας των υψηλών λειτουργικών δαπανών είναι από τα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις  χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση αφενός και την δυσκολία στην ρύθμιση των υποχρεώσεων τους  αφετέρου που προέκυψαν ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας.

Η αύξηση των εσόδων λόγω του τουρισμού με την χαρακτηριστική μικρής διάρκειας σεζόν δεν αρκεί να αναθερμάνει μία αγορά που τα προηγούμενα  δύο χρόνια λειτούργησε υποτονικά. Η κυβέρνηση έπρεπε να δράσει άμεσα και όχι κατόπιν εορτής για να μη κινδυνεύει  σήμερα η  παραγωγή προϊόντων και ιδιαίτερα σε  τομείς όπως η κτηνοτροφία και η γεωργία καθώς και κάθε άλλος κλάδος της οικονομίας στην περιοχή μας και ευρύτερα στη χώρα μας.