Καθηγητής της Οξφόρδης: Ένα γραμμάριο Covid είναι πιο θανατηφόρο από μια βόμβα υδρογόνου

120

Η θνησιμότητα ανά γραμμάριο ιού SARS-CoV-2 είναι πολύ υψηλότερη από αυτή μίας βόμβας υδρογόνου. Ωστόσο, ο SARS-CoV-2 δεν ήταν πολύ θανατηφόρος. Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι πιο φονική και για τον λόγο αυτό γίνονται επενδύσεις για να απομακρυνθεί αυτός ο κίνδυνος.

Οι επισημάνσεις ανήκουν στον Δανό καθηγητή Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Jotun Hein, διεθνώς αναγνωρισμένο για το γνωστικό του αντικείμενο που αφορά στην ανίχνευση του ανασυνδυασμού σε ιούς. Τη διαδικασία δηλαδή που τρομάζει τους επιστήμονες γιατί αν «αναμιχθούν» τα dna δύο διαφορετικών παραλλαγών μπορεί να προκύψει επικίνδυνο για τον άνθρωπο νέο στέλεχος.

«Είναι αδύνατον να εκτιμήσω αν η πανδημία έχει λήξει. Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι στελέχη θα αναδυθούν. Προσδοκώ ότι το χειρότερο ολοκληρώθηκε με δεδομένο ότι τα εμβόλια μπορούν να παραχθούν και να δοθούν σε μικρό χρονικό διάστημα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Hein, για να συμπληρώσει στην συνέχεια ότι «είναι μάλλον απίθανο να αποφύγουμε τις πανδημίες στο μέλλον». «Από την άποψη των πιθανών παθογόνων, η ανθρωπότητα είναι μία εύκολα προσβάσιμη πρώτη ύλη «για κατανάλωση». Και σε αντίθεση με τα στελέχη της COVID-19, δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας περιμένει».

Ο καθηγητής Hein υποστηριζόμενος από το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, επισκέπτεται αυτές τις ημέρες το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και η επίσκεψη του αποσκοπεί στην μετάγγιση γνώσεων και ανταλλαγή απόψεων στους εξελικτικούς μηχανισμούς του κοροναϊού SARS-CoV-2 σε συνεργασία με τον επ. καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη.