1η Οκτωβρίου: εορτάζει η Παναγία η Γοργοεπήκοος

68

Το 1646 ο τραπεζάρης μοναχός Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής: “Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου”. Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.

Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι “Γοργοεπήκοος” (εορτή 1η Οκτωβρίου). Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορείτικο προσκύνημα.

Η χάρη της ενεργεί πάμπολλα θαύματα όχι μόνο στο Άγιο Όρος, αλλά και έξω από αυτό, σε πόλεις και χωριά, σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν αντίγραφά της ιεράς εικόνος.

Η Παναγία η Γοργοεπήκοος είναι πολύ θαυματουργή, ιατρεύει διάφορες ασθένειες, χαρίζει παιδιά σε άτεκνα ζευγάρια, φανερώνει απολεσθέντα αντικείμενα, προστατεύει όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα, λυτρώνει όσους αιχμαλωτίζονται, θεραπεύει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση, ανορθεί τους παραλύτους, χαρίζει το φως στους τυφλούς, θεραπεύει από θανατηφόρες ασθένειες, διώκει τις ακρίδες από τα χωράφια και άλλα πολλά θαυμαστά. Η Μητέρα του Κυρίου μας μεριμνά γοργά για τη σωτηρία όλων μας και αναδίδει χάρη σε όλους όσους την επικαλούνται με πίστη, ελπίδα και αγάπη.

Η πανίερη και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου είναι η εφέστιος εικόνα της Ιεράς μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Ιωνίας Θεσσαλονίκης.

Την εικόνα κόμισε ο κτήτωρ και ιδρυτής της Ιεράς Μονής Ιάκωβος μοναχός κατα το έτος 1950. Η ιστόριση της ιεράς εικόνας έγινε στο Άγιον Όρος στην ρωσική Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος κατα το έτος 1913. Μετά την κοίμηση του ιδρυτού της Ιεράς Μονής η εικόνα εκλάπει αλλά μετά απο συνεχείς προσευχές η εικόνα παραδόθηκε στα χέρια του μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου. Έπειτα η εικόνα μεταφέρθηκε από τον Μητροπολίτη στην γυναικεία Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη.

Το σωτήριο έτος 2008 ανοίγει και πάλι τις πύλες του το μοναστήρι ξεκινώντας και πάλι η λειτουργική ζωή μετά απο 23 χρόνια ησυχίας. Γιαυτό το έτος 2009 ήταν έτος σταθμός για την Ιερά Μονή μας διότι ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας επανέφερε την Ιερά και Σεβασμία εικόνα στον τόπο της στο μικρομονάστηρό της με δόξα και τιμή που αρμόζει στην Κυρία Θεοτόκο, Μητέρα του Θεού και ημών των αμαρτωλών.

Τον Οκτώβριο του 2013 εορτάστηκε η επέτιος των εκατών χρόνων από την ιστόριση της Ιεράς εικόνας και τόποθετήθηκε πάνω στην εικόνα μια ξύλινη επένδυση στυλβωμένη με χρυσό και πλούσια χαρακτική διακόσμηση.

Πολλά είναι τα γνωστά αλλά και άγνωστα θαύματα της Παναγίας Γοργοεπηκόου της Ιεράς μας Μονής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πιστοί προσκυνητές να συνδεθούν με το μοναστήρι, το οποίο καθημερινά δέχετε με σεβασμό και αγάπη τις δεήσεις και ικεσίες των πιστών προς την Παναγία Γοργοεπήκοο.