Σήμερα υπογράφει ο Πούτιν την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας – Η φιέστα και η ομιλία μετά τις υπογραφές

195

Σήμερα αναμένεται να επισημοποιηθεί με διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, εδάφη που έχουν καταλάβει μερικώς ή ολοκληρωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, το Κρεμλίνο διοργανώνει μια μεγάλη φιέστα για την ανακοίνωση αυτή.

Η συνολική έκταση που πρόκειται να γίνει de facto μέρος της Ρωσίας ανέρχεται σε περίπου 15% της Ουκρανίας (περισσότερα από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), ίση με το μέγεθος της Ουγγαρίας ή της Πορτογαλίας, και περιλαμβάνει περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τελετή – φιέστα

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει μια μεγάλη ομιλία στο Κρεμλίνο: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Μάλιστα, μία σκηνή έχει ήδη στηθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με ταμπέλες που διακηρύσσουν ότι οι τέσσερις περιοχές αποτελούν μέρος της Ρωσίας.

Οργισμένη αντίδραση από την Ουκρανία

Από την πλευρά της η Ουκρανία απάντησε με οργισμένο τρόπο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας και άμυνας για σήμερα Παρασκευή, προειδοποιώντας με σκληρή απάντηση.«Είναι ασήμαντες (οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσματα) και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή», είπε ο Ζελένσκι.

«Σημείο χωρίς επιστροφή»

Η απόφαση του Πούτιν να ενσωματώσει επίσημα τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει ο Shashank Joshi του Economist.

«Ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον δεσμεύει να το υπερασπιστεί στο διηνεκές και να πάρει και τα μέρη του που δεν έχει καταλάβει (είναι πολλά). Τον εμποδίζει να τα επιστρέψει στην Ουκρανία ως μέρος ενός διακανονισμού. Και αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης», γράφει ο αναλυτής του Economist.

O δημοσιογράφος του Guardian, Pjotr Sauer, γράφει: «Σημείο χωρίς επιστροφή και σημάδι ότι ο πόλεμος θα παραταθεί. Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη θέσει την οικονομία του σε πολεμική βάση, κάτι που θα είναι πιο εύκολο να επιβληθεί όταν παρουσιάζεις τον πόλεμο ως αμυντική μάχη για την επιβίωση».