Προκαλεί ο Ερντογάν: Η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου δεν θα μείνει αναπάντητη

136

Στην ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο επέμεινε για ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης στα τηλεοπτικά κανάλια CNN Turk και Kanal D, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν στο ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ δεν φέρονται δίκαια στις χώρες του ΝΑΤΟ. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη της Συμμαχίας. Εμείς είμαστε μέσα στο top-5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πολύ σημαντική θέση. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα, οχήματα και εξοπλισμό στα νησιά.».

«Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασύρεται από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από τη Λωζάννη. Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα. Η ανακοίνωση που έβγαλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρεται σ’ αυτό. Οι ΗΠΑ που είτε αγνοούν είτε και ενθαρρύνουν την Ελλάδα να απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών. Θα σταματήσουμε; Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Έχουμε περίπου 40.000 στρατιώτες εκεί. Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Λωζάννη και κάνουν τέτοια βήματα».

Για τα τουρκικά F-16

«Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η γνώμη του είναι πως πρέπει να μας δώσουν τα F-16. Πήραμε απαντήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση και στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας. Μας είπαν ότι “δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων”. Κατά τη διάρκεια της επίσης, συνάντησα Ρεπουμπλικάνους. Οι συζητήσεις ήταν θετικές. Είπαν ότι θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν».

Τουρκία: «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για τα δίκαια και τα συμφέροντά μας»

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00, με τη συνάντηση να διαρκεί τέσσερις ώρες.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, γίνεται σαφής αναφορά περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και επισημαίνεται ότι «οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική».

«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα του έθνους μας», τονίζεται σχετικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, «συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ιδίως οι πρόσφατα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της».

Στη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, η Άγκυρα καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή της αμερικανικής πλευράς δεν συνάδει με το πνεύμα της Συμμαχίας.