Λαμπρές εκδηλώσεις στο Λιβάδι Ελασσόνας για τον Γεωργάκη Ολύμπιο (φωτο)

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για την επέτειο 201 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού ήρωα

151

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή στο Λιβάδι Ελασσόνας η επέτειος για τη συμπλήρωση 201 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού ήρωα Γεωργάκη Ολύμπιου.

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο, ενώ την ιστορία του Γεωργάκη Ολύμπιου εξιστόρησε μαθήτρια του Λιβαδίου, περιγράφοντας την δράση και την αυτοθυσία του αρματωλού για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του ανδριάντα του Γεωργάκη Ολύμπιου από εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας,  φορείς και συλλόγους, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο Γεωργάκης  Ολύμπιος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, από τους πιο άξιους συνεργάτες του Αλεξάνδρου Υψηλάντη κατά τον Αγώνα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της Μονής Σέκκου από τους Οθωμανούς, όταν ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη για να μην πέσουν αυτός και οι σύντροφοί του στα χέρια τους.

Στο κέντρο του Λιβαδίου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γεωργάκης Ολύμπιος, καθώς λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Πρόκειται για τμήμα της αρχικής κατοικίας που καταστράφηκε από φωτιά το 1943. Το 1950 αποκαταστάθηκε με δαπάνες του Ξενοφώντος και της Ελισσάβετ Κωτίκα και από τότε συντηρείται με τις φροντίδες της κοινότητας και των συλλόγων.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τοπικά υλικά, αδρά κατεργασμένη πέτρα  και ξύλο. Το σπίτι έχει την τυπική αρχιτεκτονική και διαρρύθμιση της Λιβαδιώτικης κατοικίας. Το ισόγειο με το λιθόστρωτο δάπεδο, έχει  λειτουργία βοηθητική και αποθηκευτική. Μια ξύλινη σκάλα οδηγεί στον όροφο, το χώρο διαμονής της οικογένειας, με τις ξύλινες κόχες στρωμένες με βαριά υφαντά, και το τζάκι στη μέση για τη θέρμανση, το μαγείρεμα αλλά και το φωτισμό τα κρύα βράδια του χειμώνα.