Πόνοι στις αρθρώσεις: Οι μισοί 50ρηδες ταλαιπωρούνται – Ποιο λάθος κάνουν στην αντιμετώπιση

Το ρόλο του θεράποντα του εαυτού τους θα αναλάβουν πολλοί πάσχοντες με πόνους στις αρθρώσεις για να διαχειριστούν τα επώδυνα συμπτώματα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους

153

Διατεθειμένοι να λάβουν οποιοδήποτε σκεύασμα προκειμένου να ανακουφιστούν από του πόνους στις αρθρώσεις εμφανίζονται μεσήλικες και ηλικιωμένοι (50-80 ετών) στην τελευταία Εθνική Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την Υγιή Γήρανση, αψηφώντας πιθανούς κινδύνους για την υγείας τους. Η αποφυγή επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό και η άγνοια σχετικά με άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις με καταπραϋντικές ιδιότητες έναντι των πόνων ήταν δύο ακόμα συμπεράσματα του γκάλοπ.

Επτά στους δέκα (70%) που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν περιστασιακούς τουλάχιστον πόνους στις αρθρώσεις και έξι στους δέκα (60%) κάποια μορφή αρθρίτιδας, με τους μισούς εξ αυτών (45%) να βιώνουν καθημερινούς πόνους. Για το 49% οι αρθραλγίες «φρενάρουν» τις συνήθεις δραστηριότητές τους ενώ πάνω από το ένα τρίτο (36%) δήλωσαν ότι αποτελούν ουσιαστικό εμπόδιο της καθημερινότητάς τους.

Συνολικά για τους παραπάνω, μια ευρεία πλειονότητα (80%) ανέφεραν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους για τη διαχείριση της κατάστασής τους μέσω μη συνταγογραφούμενων θεραπειών που περιελάμβαναν:

  • για το 66% μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως ασπιρίνη, παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη
  • για το 26% συμπληρώματα όπως γλυκοζαμίνη ή χονδροϊτίνη
  • για το 11% κανναβιδιόλη (CBD)
  • για το 9% μαριχουάνα.

Ένα μικρό μόλις ποσοστό είχε αναζητήσει συνταγογραφούμενες θεραπείες όπως συνταγογραφούμενα οπιοειδή αναλγητικά (18%), ενέσεις κορτικοστεροειδών στις αρθρώσεις (19%), κορτικοστεροειδή δια στόματος (συστηματικά κορτικοστεροειδή) (14%), οπιοειδή (14%) και τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) (4%).

Χωρίς ενημέρωση για τις παρενέργειες

Παρά τους σοβαρούς κινδύνους που επιφυλάσσει η λήψη διάφορων σκευασμάτων, ιδίως όταν είναι μακροχρόνια ή συνδυαστικά με άλλα φάρμακα, το 60% όσων τα επιλέγουν για θεραπεία δήλωσε πως δεν είχε συζητήσει -ή τουλάχιστον δεν το θυμόταν- με τον θεράποντά του για πιθανούς κινδύνους, ενώ το 26% όσων λάμβαναν στεροειδή από το στόμα δεν είχαν συζητήσει για τους ιδιαίτερους κινδύνους αυτών των φαρμάκων. Τα παραπάνω επεσήμανε η Δρ Beth Wallace, ρευματολόγος και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου, επικαλούμενη της οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας για την οστεοαρθρίτιδα, συχνότερο τύπο αρθρίτιδας, και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με τις οποίες:

  • η λήψη φαρμάκων πρέπει να περιορίζεται κατά το μέγιστο δυνατό ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις στο στομάχι, το συκώτι, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, τη διάθεση ή τον ύπνο των ασθενών
  • βραχυπρόθεσμη χρήση των μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη δόση για άτομα με οστεοαρθρίτιδα
  • οι κίνδυνοι από τα φάρμακα αυξάνονται με τη μακροχρόνια χρήση τους καθώς και όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα ή ορισμένα συμπληρώματα είτε συχνή κατανάλωση αλκοόλ
  • απορρίπτονται τα περισσότερα συμπληρώματα καθώς και οπιοειδή ή άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα λόγω έλλειψης στοιχείων ή ενδείξεων πιθανού κινδύνου.

Καθημερινές και εναλλακτικές βοηθητικές παρεμβάσεις

Οι οδηγίες για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας υπογραμμίζουν τη σημασία της απώλειας βάρους, της άσκησης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αυτοδιαχείρισης της αρθρίτιδας, τάι-τσι, γιόγκα, μηροκνημικούς νάρθηκες, νάρθηκες σύγκλεισης και κινησιοθεραπεία, βελονισμός ή πιεσοθεραπεία, γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία και εφαρμογή θερμότητας, κρύου ή τοπικών αναλγητικών στις αρθρώσεις που πονούν.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 64% των ατόμων με αρθραλγίες ασκούνταν και το 24% είχαν κάνει φυσικοθεραπείες, πολύ λιγότεροι εντούους είχαν καταφύγει σε μη φαρμακευτικές επιλογές όπως οι νάρθηκες.

Οι ερευνητές σχολίασαν ότι όσοι συμμετέχοντες ανέφεραν μέτρια ή κακή σωματική υγεία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να δηλώσουν μέτριο ή σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις συγκριτικά με όσους είχαν καλύτερη υγεία, μια διαφορά που αποτυπώθηκε εξίσου μεγάλη και κατ΄αναλογία για την ψυχική υγεία. Η χειρότερη ψυχική και σωματική υγεία εξωθούσε τους πάσχοντες να συνηγορήσουν στην αναληθή διατύπωση ότι «δεν υπάρχει τίποτα να ανακουφίσει από τα επώδυνα συμπτώματα».