Ο Κ. Μητσοτάκης απαντά στη χυδαία προπαγάνδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

116

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, μετά το εκτός ορίων παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σκηνικό Γενικής Συνέλευσης Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η πρωτοφανής ρητορική εξαλλοσύνη του προέδρου της γείτονος, που δείχνει πλέον να μην έχει όριο με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις επόμενες κινήσεις του, όσο ο ορίζοντας…κονταίνει για τις τουρκικές εκλογές.

Έχοντας απέναντί της έναν Ερντογάν σε…ρητορική ελεύθερη πτώση, η Αθήνα προετοιμάζεται για τη…μάχη επαφών και ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει απαντήσεις στον Τούρκο πρόεδρο τόσο στις διμερείς επαφές του, όσο και από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αποδομήσει σημείο προς σημείο και με στοιχεία κάθε πτυχή των προκλήσεων της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα, ενώ, όπως επισημαίνεται, οι απαντήσεις δε θα αρέσουν στον πρόεδρο Ερντογάν.

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, πέρα από την αποκατάσταση της αλήθειας και την καταγγελία της εργαλειοποίησης των μεταναστών από την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός:

-Θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας σε μία συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων.

-Θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μία χρονική συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

-Θα σταθεί στη στρατηγική θέση της χώρας μας, που μετατρέπεται σε κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

-Θα αναπτύξει τις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά, θέσεις της χώρας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Χθες, πάντως και πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να εκπέμψει νέα μηνύματα στην τουρκική ηγεσία.

“Ξέρουν όλοι ότι δε μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Από την άλλη πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Δεν εκτιμώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Είναι πολύ βαθιές και έρχονται από πολύ μακριά. Αλλά χρειαζόμαστε αυτήν την καθημερινή ένταση και αυτό το δηλητήριο;”, τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Sfera”.

Σε χρόνο παράλληλο και σε σκηνικό Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρουσιάζει στις επαφές του στοιχεία που αποδεικνύουν την τουρκική προκλητικότητα και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

“Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας, κάθε φορά, διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα, η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες.

Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο. Η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli. H χώρα, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα, η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής”, σημείωσε ο κ. Δένδιας, σε μία πρώτη ηχηρή απάντηση της Αθήνας στη λεκτική εξαλλοσύνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Με την ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη να εντείνει τις κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο, κυβερνητικοί παράγοντες στέκονται στη συστηματική εργαλειοποίηση από την πλευρά της Άγκυρας του μεταναστευτικού.

“Το έδειξε τον Μάρτιο του 2020 σε πολύ μεγάλη κλίμακα στον Έβρο. Το δείχνει με ιδιαίτερη ένταση όλο το τελευταίο διάστημα”, σχολιάζουν και παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία:

-Από τις αρχές του χρόνου απετράπη η είσοδος περισσότερων από 154.000 παράτυπων μεταναστών. Μόνο τον Αύγουστο, επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.

-Κατά το τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία, τα οποία, όπως τονίζεται, είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις Αρχές της γείτονος, καθώς επιβιβάζονται σε αυτά εκατοντάδες μετανάστες, σε τουρκικά λιμάνια.