«Δικαιοσύνη παντού»: Η πρόταση ελπίδας και αναγέννησης του Α. Τσίπρα

147

Της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου*

Με το βλέμμα στραμμένο στους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα «Δικαιοσύνη παντού». Οι 6 εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνουν διέξοδο στο αδιέξοδο που βρίσκεται η χώρα και βάζουν τα θεμέλια για ένα δίκαιο κράτος, μια δίκαιη κοινωνία και μια δίκαιη οικονομία.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη δραστική μείωση των λογαριασμών, ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η προοδευτική κυβέρνησή του θα επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ. Ανακτώντας τουλάχιστον το 51% των μετοχών της, το δημόσιο εξασφαλίζει ότι η ΔΕΗ θα επιστρέψει από την αισχροκέρδεια του σήμερα στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την κοινή ωφέλεια. Επιπλέον, δεσμεύτηκε για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (βενζίνη, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) αλλά και για αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος από αυτή του αερίου (όπως έκαναν Ισπανία και Πορτογαλία διατηρώντας τις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ).

Η στήριξη του εισοδήματος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας έχει κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γι’ αυτό και προβλέπεται άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€αλλά και μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (αύξηση μισθών με βάση το ύψος του πληθωρισμού). Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα επιστραφούν στους δικαιούχους τους σε 3 ετήσιες δόσεις και θα επανέλθει η 13η σύνταξη που είχαμε θεσπίσει το 2019 και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης. Το αφορολόγητο αυξάνεται στα 10.000€ για όλους και καταργείται το τέλος επιτηδεύματος.

Η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να στηρίξει την εργασία και να προστατέψει την περιουσία των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη που νομιμοποίησε τα 12ωρα και τις απλήρωτες υπερωρίες, θα επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις για το 8ωρο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα επανιδρύσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Το ιδιωτικό χρέος θα αντιμετωπιστεί με διαγραφή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και πρόγραμμα 120 δόσεων για το υπόλοιπο.Θεσπίζουμε επίσης ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για πληρωμές λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων και αντικαθιστούμε τον πτωχευτικό κώδικα, με έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα «παροχολογία» και «λεφτόδεντρα». Τα νούμερα δείχνουν το αντίθετο. Ο Α. Τσίπρας εξήγγειλε μέτρα ύψους 9,35 δις ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν όμως με 3,74 δις. από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας και των μερισμάτων. Οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη θα κοστίσουν (αν ποτέ εφαρμοστούν) 5,5 δις. ευρώ. Η βασική ωστόσο διαφορά είναι ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει τα υπερκέρδη από τη ΔΕΗ και τις εταιρείες ενέργειας και τα επιστρέφει στους πολίτες ενώ ο κ. Μητσοτάκης τα παίρνει από τους φορολογούμενους και τα δίνει στη ΔΕΗ και τις εταιρείες ενέργειας.

Υπάρχει λοιπόν διέξοδος από την κρίση!Το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη παντού» που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύει το εισόδημα και προστατεύει την περιουσία της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, φορολογώντας τους λίγους που αισχροκερδούν σε βάρος της. Μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα το κάνει πράξη, έχοντας ως επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα υπερκέρδη των λίγων.

Πολιτική αλλαγή τώρα λοιπόν! Με ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα και μια αποφασισμένη κυβέρνηση που μπορούν να φέρουν ξανά την ελπίδα στους πολλούς!

 

* H Γνωσούλα Χαϊλατζίδου είναι μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας