Βασίλισσα Ελισάβετ: Το πρόγραμμα της κηδείας της που θα τελεστεί τη Δευτέρα

196

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να επισκεφτούν την περιοχή του κεντρικού Λονδίνου γύρω από τα βασιλικά ανάκτορα για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ,  καθιστώντας την σημερινή μέρα μια από τις πιο πολυσύχναστες στην ιστορία του δικτύου μεταφορών της πρωτεύουσας.

Οι επισκέπτες έχουν προειδοποιηθεί ότι το δίκτυο θα μπορούσε να κατακλυστεί εάν πάρα πολλοί άνθρωποι ταξιδέψουν στο σπίτι τους αμέσως μόλις η σορός αναχωρήσει από το Ουεστμίνστερ λίγο μετά το μεσημέρι. Οι υπεύθυνοι των μεταφορών προτρέπουν τους πενθούντες να καθυστερήσουν τις μετακινήσεις τους και να ελέγχουν τα ενημερωμένα δρομολόγια.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ (σε ώρα Ελλάδος):

Στις 8:30 το πρωί ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ, που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ.

Στις 10:00 θα ανοίξουν οι πόρτες του Αβαείου του Ουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.

Στις 12:35 το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.

Στις 12:44 θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το Αβαείο του Ουεστμίνστερ

Στις 12:52 η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Ουεστμίνστερ

Στη 13:00 ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

Στις 14:00 ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

Στις 14:15 θα ξεκινήσει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον, που βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση.

Στις 15:00 η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. Το οδικό ταξίδι είναι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου.

Στις 17:06 η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

Στις 17:10 η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

Στις 17:40 ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

Στις 17:53 η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

Στις 16:00 ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη, όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.

Στις 21:30 θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερεςΑυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φιλίππου που περιμένει στην Κρύπτη.