Στη Λάρισα το Πρωτάθλημα Κ. Ελλάδος Μπρίτζ

212

Στη Λάρισα θα διεξαχθεί το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Κεντρικής Ελλάδος στο Μπρίτζ (bridge) που θα πραγματοποιηθεί 29 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ. Μετά από δυο χρόνια αναμονής – λόγω πανδημίας – οι παίκτες του αγωνιστικού μπριτζ θα βρεθούν ξανά στο τραπέζι για να παίξουν άλλη μια παρτίδα.

Ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας εδώ και 24 χρόνια «εισάγει» τους Λαρισαίους σε ένα παιχνίδι που απαιτεί σκέψη και συγκέντρωση. Ο Τριαντάφυλλος Βρυσιώτης, Γενικός Γραμματέας του Ομίλου Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας ενόψει του πρωταθλήματος προσκαλεί τους φίλους του αθλήματος να διασκεδάσουν μαζί στην «καρδιά» της Θεσσαλίας.

Παίκτες και σύλλογοι από αρκετές περιοχές της χώρας αναμένεται να βρεθούν στην πόλη με τις συμμετοχές να υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τις 100. Ομάδες από Βόλο, Λαμία, Δράμα, Κατερίνη και Χαλκίδα προετοιμάζονται πυρετωδώς για το τετραήμερο πρωτάθλημα.

«Το μπριτζ είναι ένα παιχνίδι σκέψης, συνεργασίας και ανταγωνισμού το οποίο παίζεται με χαρτιά» αναφέρει ο κ. Βρυσιώτης, και εξηγεί την  διαφορά μεταξύ του κλασικού μπριτζ και του αγωνιστικού, «η βασική τους διαφορά έγκειται στον τρόπο που μοιράζεται η τράπουλα. Στο αγωνιστικό οι τράπουλες είναι ήδη μοιρασμένες και οι παρτίδες παίζονται παράλληλα σε όλα τα τραπέζια αλλά και σε αρκετές περιοχές της χώρας ταυτόχρονα».

Οι κάρτες μοιράζονται στους παίκτες και στη συνέχεια ακολουθεί ο πλειστηριασμός (auction) ή η αγορά (bid) των παικτών για να πάρουν το συμβόλαιο (contract), προσδιορίζοντας πόσες λεβέ (tricks) θα πάρει το ζεύγος που θα ορίσει το συμβόλαιο (η πλευρά που θα πλειοδοτήσει), για να κερδίσει την παρτίδα. Κατά τη διάρκεια της αγοράς, οι εταίροι ανακοινώνουν πληροφορίες σχετικά με το «χέρι» τους, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής δύναμης και του πλήθους των χρωμάτων (suits) τους, αλλά υπάρχουν και προσυμφωνημένοι κανόνες για χρήση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στη συνέχεια, οι κάρτες παίζονται, με την πλευρά που κέρδισε το συμβόλαιο να προσπαθεί να εκπληρώσει τη σύμβαση και τους αμυνόμενους να προσπαθούν να τους εμποδίσουν. Το αποτέλεσμα βαθμολογείται με βάση τον αριθμό των λεβέ που έχουν κερδηθεί, το συμβόλαιο και το μπόνους που συνδέεται με αυτό και το επίπεδο βαθμών στο οποίο βρίσκεται το κάθε ζευγάρι.

Ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας διαθέτει και μαθητικό τμήμα με έναν μαθητή να έχει διακριθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο κατακτώντας την πρώτη θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Επιπλέον μαζί με τις εγγραφές που ξεκινούν τον Οκτώβριο τα μέλη του Ομίλου θα βρεθούν σε σχολεία της πόλης για ενημέρωση προς τους μαθητές.

Το Μπριτζ στην Ελλάδα

Το Μπριτζ άρχισε να παίζεται στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τον βρετανό πρόξενο στα Χανιά και με άλλα μέλη της εκεί βρετανικής κοινότητας, που συνήθιζαν να παίζουν ουίστ, διδάχθηκαν το Μπριτζ από τον Καραθεοδωρή Πασά κατά την ολιγόμηνη διοίκησή του στην Κρήτη. Ήδη, μετά την δεκαετία του 1920 το Μπριτζ ήταν αρκετά διαδεομένο μεταξύ των πολιτικών της Ελλάδας ενώ ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε από τους γνωστότερους παίκτες της εποχής, όπως και ο γιος του, Σοφοκλής, που ήταν και μέλος της εθνικής ομάδας.  Το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξήχθη το 1965, στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ), η οποία αναγνωρίστηκε το 1975.

Σήμερα στην Ελλάδα το Μπριτζ αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα και η ομοσπονδία του αθλήματος υπάγεται στην γενική γραμματεία Αθλητισμού. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 εγγεγραμμένοι αθλητές με αγωνιστικό δελτίο και ότι διοργανώνονται ετησίως πάνω από 3.000 αγωνιστικές ημερίδες. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 33 όμιλοι.

Πληροφορίες για εγγραφές:  Χρήστος Ντερέκας 6937909595.