Παραιτήθηκε η Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης

191

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Από το απόγευμα της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου 2022 η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, είναι πλέον ακέφαλη. Υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από τη θέση της προέδρου, όσο και από διοικητικό μέλος, η Στέλλα Τζιτζιλή.

Απόρροια του κλίματος αμφισβήτησης στο πρόσωπό της που προήλθε από το χορωδιακό τμήμα της Εστίας. Λοιδορήθηκε σε βαθμό που δεν ταιριάζει σε ανθρώπους με πολιτιστική ευαισθησία και με σωρεία δημοσιευμάτων έγινε προσπάθεια να σπιλωθεί η διοικητική της ικανότητα.

Μια διαφαινόμενη κρίση στον σημαντικότερο πολιτισμικό φορέα της Πιερίας, που προέκυψε τους τελευταίους μήνες, τελικά που οδηγεί τον σύλλογο;  Αναμφίβολα το όλο σκηνικό αμαυρώνει το κύρος και απαξιώνει την Εστία των δημιουργών και των διαχρονικών δημιουργημάτων. Ασφαλώς δεν υπάρχει νικητής, αλλά το αντίθετο. Ηττάται δυστυχώς η αξιοπιστία και η σοβαρότητα της Ε.Π.Μ. Κατερίνης.

Ένα είναι δεδομένο. Η Εστία πλέον σε διοικητική κρίση.

Η κ. Τζιτζιλή, σε ερωτήματα που της έθεσα για όλα τα τεκταινόμενα, μου ζήτησε διακριτικά να μην επεκταθούμε στα εκτός της παραίτησής της και σε σειρά άλλων θεμάτων. Απλά μου εξήγησε τους λόγους αυτής της επιλογής της, θεωρώντας ότι το οφείλει σεβόμενη όσους την τίμησαν με την ψήφο τους, καθώς και για την ενημέρωση των μελών και φίλων του συλλόγου. Απλό ερώτημα. Κυρία Τζιτζιλή:

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΣΑΣ;

Απάντηση: «Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ανέλαβα την προεδρία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης σε μια δύσκολη γι αυτήν περίοδο, λιγοστοί οι υποψήφιοι, και εμείς οι λιγοστοί προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διάλυσή της. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε και επαγγελματίας πρόεδρος. Προσπάθησα με τις αρχές του δικαίου και της ισότητας να φέρω μια καλύτερη οργάνωση και τάξη στην Ε.Π.Μ.

Εξήγησα σε όλους, ότι εδώ επιτελώ έναν θεσμικό ρόλο και δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Για μένα πρώτιστο μέλημά μου ήταν η οικονομική βιωσιμότητα της Ε.Π.Μ., για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει, με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει. Γι αυτό και έγιναν και κάποιες οικονομικές τροποποιήσεις καθώς και για την αποπληρωμή προηγούμενων χρεών κάποιων εφορειών.

Προσπάθησα επίσης να δώσω ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς να ξεχωρίζω τμήματα (εφορείες) της Εστίας. Για μένα όλοι είναι ίσοι και μπορούν να προσφέρουν εν δυνάμει αν τους δοθεί η ευκαιρία. Έτσι όμως τάραξα τα λιμνάζοντα νερά και τις τακτικές χρόνων και ξεκίνησε μια επίθεση στο άτομο μου, σπιλώνοντας το όνομα μου. Αυτή η επίθεση συνεχίστηκε στην πορεία και στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., με προσβλητικές συμπεριφορές, έκθεσης του Δ.Σ. και της Ε.Π.Μ.  στα ΜΜΕ και στο κοινό της Πιερίας.

Για μένα δεν είναι αυτό το νόημα του πολιτισμού, δεν ποιείς έτσι ήθος…

Και επειδή αδυνατώ να συμμετάσχω σε μια τέτοια κατάσταση που συνεχίζει να διασύρει την Ιστορία της Ε.Π.Μ., έχω υποβάλει την παραίτηση μου, για να αφήσω κάποιους στην ησυχία τους και να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον διασυρμό. Ούτε η  Ε.Π.Μ., αλλά ούτε και το Δ.Σ.  αξίζουν τέτοιες συμπεριφορές.

Εύχομαι οι επόμενοι να μην χαλάνε «χατιράκια» για να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτό που εμείς τους παραδώσαμε.»

Στο ερώτημα, τι απεκόμισε όμως από την ενασχόλησή της με τον σύλλογο; Απαντά:

«Μπορώ να πω ότι αποκόμισα όμορφες στιγμές με υπέροχες συνεργασίες και αξιόλογους ανθρώπους. Συνάμα όμως συνάντησα την ζήλεια και την κακεντρέχεια στον υπέρμετρο βαθμό τους, όπως και την ίντριγκα και την δολοπλοκία. Ποιος ο λόγος για όλα αυτά; Για μένα κανένας. Για άλλους όμως ο υπέρμετρος εγωισμός. Δεν πειράζει όμως, πάντοτε κάτι μαθαίνεις. Οι εμπειρίες μου θα είναι φυλαχτό στην βαλίτσα μου και θα πορευτώ με αυτές.»

Αλήθεια ποιο θα είναι το αύριο για την Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, μετά την τραυματική εικόνα των τελευταίων μηνών. Όσοι οδήγησαν τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση θα αναλάβουν τους απαιτούμενους διοικητικούς ρόλους από εδώ και πέρα;